Prevencija u prometu

Slika /PU_SD/Slike/Promet-bicikli.JPG
Projektna aktivnost SAMOZAŠTITA I SIGURNOST BICIKLISTA

Nositelj projektne aktivnosti:  Ured načelnika, PU splitsko-dalmatinske
Nacionalna razina: Ne
Vrijeme provođenja: Od  2014 kontinuirano
Planirano praćenje pokazatelja: Da
Ciljevi projektne aktivnosti: Smanjenje broja kaznih djela na štetu vozača i vlasnika bicikla, podizanje razine sigurnosti biciklista kao sudionika u prometu, te senzibiliziranje i  informiranje o odgovornom ponašanju u prometu.
Ciljana grupa: Vlasnici i vozači bicikla, trgovci i iznajmljivači bicikla, športske i druge biciklističke udruge, domaći i strani gosti.

Pregled planiranih aktivnosti:  Informiranje vozača i vlasnika bicikala, trgovačkih i drugih obrta vezanih za biciklizam. Edukacija kroz športske i obrazovne ustanove u cilju podizanja samo zaštitnog ponašanju u odnosu na krađe bicikla, te podizanja razine odgovornog ponašanja kod sudjelovanja u prometu. Suradnja s biciklističkim udrugama. Medijska kampanja i izrada promidžbenog materijala. Informiranje i savjetovanje  kroz prezentaciju u šalter sali PU. Edukacija policijskih službenika u svezi postupanja u predmetima K krađe bicikala, te prevencije prekršaja u prometu.
Sudjelovanje vanjskih partnera: Da

Kratki prikaz pokazatelja realizacije:   Tijekom 2016. tiskani su i distribuirani informativni materijali. Na području grada Splita, Hvara i Trogira održane su biciklijade, s naglaskom na sigurnost biciklista u svakodnevnom prometu. Vođena je medijska kampanja. Dogovor sa  predstavnicima Županijske udruge biciklista.    Medijsko informiranje  o sigurnosti biciklista u prometu. Na svim javnim događanjima na kojima je sudjelovala PU distribucija info-materijali na temu „Sigurnost biciklista.“  2017 god. provedene edukacije učenika osnovnih i srednjih škola na području PU u suradnji sa NZJZ Županije, a istoj je sudjelovao 771 učenik. Edukacijom je zahvaćeno i 20 vozača starijih od 25 godina.  2018 god. u Sinju održana predstava „Poštujte naše znakove“ za oko 300 učenika i 20 nastavnika kojom prilikom je uručeno 212 prigodnih info-materijala. U suradnji sa općinom Primorski Dolac u OŠ „Primorski Dolac“ organizirano je natjecanje u spretnosti vožnje biciklom te poznavanju prometnih propisa kojemu je bilo nazočno oko 150 osoba - djece i roditelja kojima su uručeni info-materijali koji su tiskani u suradnji sa općinom i školom.U 2019 god. edukaciju prošlo 1459 učenika   srednjih škola, 440 učenika   osnovnih škola i 159 nastavnika. Organizirana je biciklijada u OŠ „Primorski dolac“. Odjel prevencije je sudjelovao  na  biciklijadi  u Sinju  na kojoj se okupilo oko 250 sudionika. U 2019 godini broj prijavljenih krađa bicikla smanjen je za 14,81%. Broj biciklista sudionika u prometnoj nesreći smanjenje za 1,75%, i iznosi 56.

2020.god. uručeno je 850 informativnih materijala „Sigurnost i samozaštitno ponašanje biciklista“ uz sudjelovanje na 9. Splitskoj biciklijadi sa dva policijska službenika iz biciklističke policijske ophodnje.
2021. uvjetovano pandemijom reducirane aktivnosti. Sudjelovanje na biciklijadi i edukacija djece u suradnji sa  općinom Primorski Dolac. Izrađen novi info. materijal „Sigurnost i samo zaštitno ponašanje biciklista“ i distribuirano 1000 primjeraka. Sa Split parkingom i drugim partnerima  izrađen „Biciklistički bonton“ sa savjetima i uputama za bicikliste.
2022. god distribuirano je 850 info-materijala „Sigurnost i samozaštitno ponašanje biciklista“. Održana je 11. „splitska“ biciklijada kojom prilikom je na info pultu MPC sudionicima uručivan info-materijal, a 15.12.2022. održana je „Biciklijada“ - natjecanje u spretnosti vožnje biciklom na kojoj su sudjelovali učenici osnovnih škola s područja općina Primorski Dolac i Lećevica. Prije natjecanja sudionici i gosti su bili nazočni kraćoj edukaciji na temu „Sigurnost i samozaštitno ponašanje biciklista.“ dok su djeca u ostalim aktivnostima educiran po pitanju sigurnosti i sudjelovanja u prometu uz aktivni rada Službe premetne policije. 2023. distribuirano je 780 info-materijala „Sigurnost i samozaštitno ponašanje biciklista. 25.11.2023. u Primorskom Docu organizirana je  5. biciklijada Kroz edukaciju 1916 učenika po pitanju sigurnosti u prometu obrađena tema sigurnosti biciklista.

Planirana realizacija u tekućoj godini: Izrada i raspodjela informativnih materijala, medijska promidžba poželjnog ponašanja u prometu. Ciljane aktivnosti usmjerene na razinu PP. Promocija sigurnosti biciklista kod  sudjelovanja u prometu sa vanjskim partnerima i jačanje sigurnosne kulture zaštite bicikla.


Planirana evaluacija: Da - interna sa pozitivnim pokazateljima.
Napomena bitna za vođenje projekta: Projektna aktivnost se realizira tijekom cijele godine uz suradnju sa Službom prometne policije.



 
 
Projektna aktivnost SIGURNOST U CESTOVNOM PROMETU

Nositelj projektne aktivnosti:  Ured načelnika,  PU splitsko-dalmatinske
Nacionalna razina: Ne
Vrijeme provođenja:   od 2017 kontinuirano
Planirano praćenje pokazatelja: Da

Ciljevi projektne aktivnosti:  Podizanje razine opće sigurnosti u cestovnom prometu na području PU te svijesti o posljedicama neodgovornog ponašanja vozača, pješaka kao i roditelja - skrbnika djece pješaka i putnika u vozilima. Osobita pozornost je senzibilizacija za problem  voženje pod utjecajem alkohola ili opojnih droga, korištenje mobitela tijekom vožnje ili kretanja, te nekorištenje sigurnosnog pojasa i nenošenje zaštitne kacige.

 Ciljana grupa:  sve kategorije sudionika u prometu: vozač, pješak, putnik,  uključivo roditelje-skrbnike djece pješaka i putnika u svim oblicima prometovanja (putnik, pješak).

 Pregled planiranih aktivnosti:

-Edukacija vozača i pješaka, uključivo i djecu školske i predškolske dobi kao i njihovih roditelja, Edukacija kroz športske, obrazovne i druge ustanove u cilju informiranosti o samozaštitom ponašanju u odnosu na sudjelovanje u prometu te podizanje razine znanja o odgovornom ponašanju prilikom sudjelovanja u prometu. Suradnja sa obrazovnim ustanovama, autoškolama i udrugama koje okupljaju građane. -Medijska kampanja i izrada promidžbenog materijala. Informiranje i savjetovanje  kroz prezentaciju u šalter sali Policijske uprave. -Edukacija policijskih službenika u svim Policijskim postajama, u svezi postupanja vezanih sa sigurnost u
cestovnom prometu.


Sudjelovanje vanjskih partnera: Da

Kratki prikaz pokazatelja realizacije:

2017. godine u suradnji sa NZJZ Županije edukacijom zahvaćeno 588 učenika srednjih škola, 183 učenik osnovne škole te 18 roditelja učenika srednjih škola. Prilikom edukacije sudionicima su uručivani prigodni info materijali. 2018 god. u suradnji sa Udrugom osoba sa invaliditetom „TOMS“  - Trogir organizirano  predavanje za 44 učenika s osobitim naglaskom na pješake i osobe s invaliditetom. Istom prilikom učenicima su uručeni info materijali koji su tiskani od strane udruge TOMS u suradnji sa Odjelom prevencije. Sa udrugom „Most“ organizirano je predavanje za članove ove udruge i njihove obitelji na temu Ovisnosti i nihov utjecaj na sigurnost u cestovnom prometu. U sklopu provedbe aktivnosti u „Mjesecu borbe protiv ovisnosti“ u suradnji sa NZZJZ Županije Splitsko-dalmatinske održana su predavanja učenicima Srednjih škola na području grada Splita kojom prilikom je edukacijom zahvaćeno 621 učenik i 21 nastavnik. U školskoj god.  2017/208 te u prvom dijelu školske 2018/2019  bili su i učenici korisnici Učeničkim domova:  Kaštela, Mješoviti dom Split, Ženski učenički dom Split, Učenički dom u naselju Pučišća i Učenički dom u naselju Bol na otoku Braču kojom prilikom edukaciji bilo nazočno 374 učenika i 28 nastavnika. Na istu temu organizirana je i edukacija grupe roditelja i nastavnika u Ženskom učeničkom domu kojoj je bilo nazočno 10 roditelja i 2 odgojitelja. 2019. god održana su predavanja na području cijele županije u školama i u 5 učeničkih domova te je zahvaćeno oko 2100 učenika i nastavnika.  Broj prometnih nesreća 2019 (2619) smanjen za 10,71% u odnosu  2018. (2933) kao i broj smrtno stradalih osoba 2018 (32), a 2019. (31).
 U 2020. god  održane su 22 edukacije i to 18  u srednjim školama i 2 u osnovnim školama kao i 2 edukacije djece članova KK „Split“ u Splitu. Edukacijama je zahvaćen 501 učenik i 24 nastavnika SŠ te 75 učenika i 8 nastavnika  OŠ. Provedba on-line edukacija u 6 završnih razreda SS.
Sudjelovanje MPCP u sklopu aktivnosti „Sport je naš đir“ i „Smanji brzinu i guštaj u litu“  na edukaciji vozača motocikla.  Provedeno je anketiranje mladih vozača na području  PGP Imotski, PP Makarska, PP Sinj, PP Omiš i PP Trogir na temu predrasuda u prometu. Početkom školske godine senzibilizacija djece i roditelja na temu sigurnosti u trgovačkom centru  sa improviziranim pješačkim prijelazom. Dijeljenje info materijali te praktično pokazivano pravilno prelaženje kolnika. Povodom „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“ provođene  su edukacije učenika starijih razreda srednjih škola - zahvaćeno  644 učenika i 74 roditelja i nastavnika. Kontinuirano informiranje savjetovanje građana.
2022. god. provedene su 42 edukacije u osnovnim i srednjim školama te Učeničkim domovima kojom prilikom je zahvaćeno 1528 učenika i nastavnika. Prilikom edukacije učenika nižih razreda osnovnih škola na području Sinja, Vrgorca, Imotskog i Trogira korišteno je vozilo mobilnog preventivnog centra policije. Obilježen 3. Nacionalni dan sigurnosti u cestovnom prometu dok je se u vrijeme Božićnih i Novogodišnjih blagdana provodila preventivna aktivnost „Darujmo sigurnost jedni drugim - sigurno i mirno tijekom blagdana.“
Tijekom 2023.godine provedene su 64 sa 1916. učenika i nastavnika. Edukacije učenika nižih razreda osnovnih škola provedene su u školama: Blizna Donja, Bračević, Vinišće, Zmijavci, Obrovac Sinjski, Muć, Trilj, Imotski, Kaštel Sućurcu, Prugovo, Vrba i Slatine, dok su edukacijama u srednjim školama zahvaćene srednje škole na području Splita,  Pučišća, Bola, Imotskog, Makarske i Omiša te u učeničkim domovima: Split, Kaštel Štafilić, Pučišća i Bol.

Planirana realizacija u tekućoj godini:

raspodjela informativnih materijala koji su tiskani na nacionalnoj razini i na korištenju su kod službe prometne policije kao i info materijala koji su tiskani od strane ove PU u suradnji sa Županijskim odborom za sigurnost - nastavak edukacija i sudjelovanje na javnim manifestacijama sa MPCP, uvezivanje rada sa prioritetima službe za sigurnost cestovnog prometa i partnersko provođenje kampanje Netko te čeka.

Planirana evaluacija: Da - interna sa pozitivnim pokazateljem i zaključkom o nastavku aktivnosti