Kada je djeci mlađoj od 16 godina zabranjen noćni izlazak?


Posebna pozornost policijskih službenika PU splitsko-dalmatinske u noćnim satima usmjerena je na osobe mlađe životne dobi. Jedan od razloga je činjenica koju potvrđuju događaji iz prakse, a to je da mlađe osobe često svojim ponašanjem dovode u pitanje svoju sigurnost.

Članak 93. Obiteljskog zakona, u stavku 5. propisuje da su roditelji dužni i odgovorni djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje. Sukladno stavku 6. istog članka navedenog Zakona, noćnim izlaskom se smatra izlazak u vrijeme od 23 do 5 sati.

Kad policijski službenici zateknu osobu mlađu od 16 godina u noćnom izlasku, u vremenu od 23 do 5 sati,  samu, bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe u koju roditelji maju povjerenja, istu će dovesti u Policijsku postaju i pozvati njene roditelje.

O tome će se izvijestiti  nadležni Centar socijalne skrbi, a za slučaj da se događaj učestalo ponavlja, poduzeti će se mjere i radnje s ciljem utvrđivanja kaznene odgovornosti roditelja, te njihovog procesuiranja.