OBAVIJEST: međunarodna nogometna utakmica FIFA SP Katar 2022 Hrvatska-Rusija

Slika /PU_SD/Slike/Poljud.jpg

Molimo građane da poštuju smjernice, upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu, kako bi nogometna utakmica protekla bez izgreda.

U Splitu, na stadionu Poljud u nedjelju, 14.studenog 2021.godine s početkom u 15:00 sati, održati će se kvalifikacijska međunarodna nogometna utakmica za FIFA SP Katar 2022 između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Rusije.
 
Sukladno sačinjenoj sigurnosnoj procjeni policijski službenici će prije, za vrijeme i nakon održavanja javnog okupljanja uz osiguranje javnog okupljanja, intenzivno opservirati područje Grada Splita, obilaziti mjesta gdje će se okupljati navijači i navijačke skupine, provoditi mjere i radnje iz nadležnosti policije, a sve u cilju prevencije protupravnih ponašanja, zaštite imovine i sigurnosti osoba.
 
Obavještavamo građane kako će policijski službenici od danas, a posebno intenzivno na sam dan održavanja javnog okupljanja, biti pojačano nazočni u Gradu Splitu, ali i  na prilaznim pravcima, te poduzimati mjere i radnje iz nadležnosti policije u cilju prevencije protupravnih ponašanja.
 
Na dan održavanja javnog okupljanja očekujemo na području Grada Splita, ali i na čitavom području Splitsko-dalmatinske županije, veliki broj navijača, pripadnika različitih  hrvatskih navijačkih skupina, radi čega molimo građane da ukoliko uoče skupine osoba koje se protupravno ponašaju ili bi se mogle protupravno ponašati, da odmah pozovu policiju na broj 192.
 
Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice vršiti snimanje na stadionu i prilaznim pravcima.
 
Promet na području Grada Splita i oko stadiona:
 
Građane obavještavamo da će 13. studenog od 20:00 sati, pa do završetka osiguranja javnog okupljanja uspostaviti blokada prometa na cestama oko užeg dijela stadiona (Poljudsko šetalište i VIII. Mediteranskih igara). Također, na parking prostoru ispred Doma Hajduka biti će ograničena mogućnost parkiranja osobnih vozila, a sve sukladno odluci Grada Splita i potrebama HNS-a, pa građanima savjetujemo da osobna vozila u dane 13. i 14. studenog ne parkiraju na tom prostoru.
 
Na dan održavanja javnog okupljanja 14.studenog od 10:00 sati uspostaviti će se blokade na prometnicama u široj zoni stadiona (Put Supavla i Zrinsko-frankopanska od raskrižja s Ulicom HRM), te će biti onemogućen redovno prometovanje osobnim vozilima ( osim vozilima žurnih službi, HV, vozilima stanara i redovnim autobusnim linijama javnog gradskog prijevoza).
 
Još jednom upozoravamo vozače da svoja vozila ne ostavljaju na mjestima gdje je zabranjeno zaustavljanje i pakiranje. Prometni redari, će zajedno s policijskim službenicima, na dan održavanja javnog okupljanja, sankcionirati vozače nepropisno parkiranih vozila posebno u ulicama Zrinsko- frankopanska, Hrvatske mornarice, VII Kaštela i Put Supavla, te će vozila za koja budu postojali uvjeti za premještanje biti premještena. Ovo se ujedno odnosi i na nepropisno parkirana vozila po sredini kolnika naprijed navedenih cesta.
 
Savjetujemo svim građanima koji planiraju doći na utakmicu, da na vrijeme krenu prema stadionu, te da ukoliko su u mogućnosti koriste autobuse javnog gradskog prijevoza, kako bi izbjegli stvaranje većih gužvi i zastoja u prometu.
 
Posjetitelji svoja vozila neće moći parkirati oko stadiona i u široj zoni oko stadiona, pa savjetujemo da ukoliko na javno okupljanje dolaze osobnim vozilom, isto parkiraju na parkiralištima u drugim dijelovima grada, te pješke ili javnim prijevozom dođu do stadiona
 
Sve sudionike u prometu molimo za dodatno strpljene i oprez ukoliko dođe do stvaranja većih gužvi i zastoja, posebno ukoliko bude postojala potreba za zatvaranjem određenih dijelova prometnica na području Grada Splita.
        
Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima zabranjeno je :
 
  • unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i  droga, te ulazak  i boravak u prostor športskog  objekta u alkoholiziranom stanju,
  • unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
  • maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,
  • unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari  s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
  • pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti
  • pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,
  • bacanje predmeta u natjecateljski prostor,
  • boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora. 
Sva uočena naprijed navedena protupravna ponašanja biti će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.
 
Nakon ulaska na stadion i tijekom javnog okupljanja gledatelji isključivo mogu sjediti na mjestu koje je određeno na ulaznici i ne mogu tijekom javnog okupljanja sjediti na nekom drugom mjestu, niti biti na mjestima ili u prostorima koji nisu predviđeni za gledatelje.
 
Posebno još jednom napominjemo posjetiteljima kako prilikom ulaza moraju imati:
kupljenu personaliziranu ulaznicu
identifikacijski dokument sa slikom (osobna iskaznica, putovnica i vozačka dozvola) temeljem kojeg će prije ulaska biti provjeren njihov identitet.
 EU digitalnu COVID potvrduNapominjemo kako se na sva tri dokumenta moraju nalaziti identični identifikacijski podaci jer u suprotnom nećete moći ući u stadion.
 
Ulazi u stadion biti će otvoreni od 12:00 sati, pa pozivamo posjetitelje da dođu dovoljno rano, kako bi nakon provedbe sigurnosnih procedura mogli prije početka javnog okupljanja ući na stadion i zauzeti svoja mjesta označena na ulaznici.
 
 

Stranica