Stanje reda svakodnevna je tema, policija je aktivna u prevenciji i sankcioniranju negativnih pojavnosti

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/Split policija.jpg

Policijski službenici svojom prisutnošću, preventivnim obilascima mjesta na kojima se okuplja veći broj gostiju, značajno pozitivno utječu na stanje sigurnosti smanjujući opseg neprihvatljivih oblika ponašanja

Foto: ilustracija


Opisujući stanje sigurnosti u gradu Splitu, za istaknuti je kako u proteklih mjesec dana u svom redovitom radu nismo zabilježili negativne sigurnosne događaje koji bi značajnije utjecali na sigurnost građana i gostiju.
Naime, unatoč intenzivnoj turističkoj sezoni, za koju je karakteristično  okupljanje gostiju mlađe životne dobi u zonama zabave u samom središtu povijesnog grada s nizom noćnih klubova, ugostiteljskih objekata različitog tipa, trgovina specijaliziranih za prodaju alkohola te smještajnih jedinica svih kategorija, nismo zabilježili teže oblike narušavanja javnog reda i mira, fizičke sukobe većeg intenziteta niti teža kaznena djela na štetu života i tijela ili imovine.  
Ne bilježimo posebno izraženi negativni trend kriminaliteta na štetu stranih državljana.

Unatoč intenzivnim dnevnim migracijama i posebno izraženom intenzitetu turističkih migracija, svi važniji parametri sigurnosti, o kojima u okviru policijskih poslova brine Policijska uprava splitsko-dalmatinska s mjesno nadležnim policijskim postajama u gradu Splitu, ne ukazuju na složenije negativne sigurnosne trendove. 

Pored brojnosti i složenosti zadaća za čije izvršenje se angažiraju policijski službenici, službom se prioritetno usmjerava ka prevenciji događaja s povišenim rizikom za sigurnost (događaji s elementima obiteljskog nasilja, zlouporaba droga, sigurnost prometa na cestama, redukcija zlouporabe oružja, suzbijanje ilegalnih migracija, teška kaznena djela sa elementima nasilja, osiguranje rizičnih okupljanja) te su policijski službenici, u realno optimalnom broju, svakodnevno angažirani i na poslovima prevencije neprihvatljivih ponašanja u samoj gradskoj jezgri.
U proteklih mjesec dana (26. svibnja do 28. lipnja ove godine) na području užeg centra grada zabilježeno je ukupno 29 prekršaja protiv javnog reda i mira, a počinitelji su sankcionirani temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira :
  • 6 prekršaja iz čl.6. (naročito drsko ponašanje),
  • 14 prekršaja iz čl.13. (tuča, svađa, vika),
  • 8 prekršaja iz čl.14. (vrijeđanje moralnih osjećaja građana) i
  • 1 prekršaj iz čl.28.( nesprječavanje narušavanja reda i mira u ugostiteljskim objektima).
Od ukupnog broja u 21 slučaju sankcionirani su strani državljani.

Ova neprihvatljiva ponašanja sankcionirana su temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, čije izmjene su stvorile mogućnost izricanja znatno viših novčanih kazni od onih koje su bile određene ranijim zakonom.
Pored navedenog, kada promatramo učinke Odluke o javnom redu i miru na području grada Splita, potrebno je naglasiti kako je provedba tih odluka prvenstveno u nadležnosti tijela koje je donijelo Odluku.

Gradsko Vijeće Splita odlukom je ostvarilo preduvjet i mogućnost da komunalni redari mogu sankcionirati neprihvatljiva ponašanja  (povraćanje, konzumaciju alkohola izvan ugostiteljskih objekata, spavanje na javnim površinama) karakteristična i zabilježena upravo u gradskoj jezgri s dominantno zabavnim i smještajnim sadržajima.

Dugoročno, uz usmjerenu aktivnost komunalnih redara u odgovarajućem kapacitetu, ali i očitu potrebu usklađivanja svih ostalih aktivnosti i djelatnosti koje utječu na kreaciju i osmišljavanje svakodnevice u životnom okruženju stanovnika i gostiju u gradskoj jezgri, gradska Odluka o javnom redu bi mogla biti korektor neprihvatljivih ponašanja i pojava zabilježenih tijekom turistički intenzivnog perioda godine, a koju će provoditi Grad Split odnosno njegovi komunalni redari. 
Svakako, policijski službenici PU splitsko-dalmatinske sudjeluju i odazivaju se svim koordiniranim aktivnostima usmjerenim na unaprjeđenje kvalitete življenja, u raspoloživom broju i modelu, usklađeno s prioritetima i aktualnostima sigurnosti na cijelom području Splita i Splitsko dalmatinske županije.
I ove će se godine, kao i prethodnih, provoditi projekt Sigurna turistička destinacija usmjeren primarno na zaštitu i sigurnost domaćih i stranih gostiju za vrijeme turističke sezone te će u sklopu tog projekta strani policijski službenici biti raspoređeni na rad i u našu policijsku upravu.
Uz svakodnevnu vidljivu prisutnost u užoj gradskoj zoni tijekom večernjih i noćnih sati na kontakt točci na Trgu Gaje Bulata te policijsku ophodnju gradskim ulicama, kada god obim i složenost poslova to dopušta, sudjelujemo i u mješovitoj ophodnji kao potpora komunalnim redarima koji provode Odluku o javnom redu. 

Primjerice, u večernjim satima petka, 23. lipnja 2023. godine, uz redovite poslove u gradu policijski su službenici bili uz komunalne redare, kao potpora razvoju kapaciteta komunalnog redarstva, njihove bolje vidljivosti i usvajanja primjenjive taktike za njihovo samostalno postupanje, dok su u centru grada nadzirali poštivanje Odluke o javnom redu i miru, a što će nastaviti činiti i u buduće.
S poštovanjem

Stranica