"Srcem za male heroje": policijska službenica Lea Ćaleta jučer je plivala uz Dinu Levačić

  • Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Srcem za male heroje/Lea i Dina.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policijska uprava splitsko-dalmatinska vas poziva da se uključite u nastavak humanitarne akcije „Srcem za male heroje“

Foto: JVP Split i PU splitsko-dalmatinska

Jučer, na Dan grada Splita i blagdan svetog Duje, plivačica Dina Levačić, u cilju promocije nastavka humanitarne akcije „Srcem za male heroje“ plivala je od Kašjuna do splitske rive. Društvo su joj pravili Lea Ćaleta, policijska službenica Postaje aerodromske policije Split i profesor Darko Hren. Na ovaj način Dina i njeno društvo željeli su medijski prezentirati ovu akciju i potaknuti svih da se uključe.

„Srcem za male heroje“ humanitarna je akcija u kojoj se prikupljaju sredstva za najmanje i najmlađe bolesnike Kliničkog bolničkog centra Split, a do sada prikupljen novac uložen je u odjel intenzivne njege najmlađih pacijenata. Prošle godine održana je humanitarna utrka od splitske rive do Vile Dalmacija, u kojoj je sudjelovao i tim PU splitsko-dalmatinske, a dio tog tima bila je Lea Ćaleta, policijska službenica Postaje aerodromske policije Resnik.

„Na prošlogodišnjoj utrci  u organizaciji Javne vatrogasne postrojbe Split „Srcem za male heroje“ sudjelovala sam zajedno s mojim kolegama iz splitske policije. Zaposlena sam u Ministarstvu unutarnjih poslova od 1993.godine i na početku sam radila u Policijskoj postaji Brač. Nakon odrađenog vježbeničkog staža, na Braču se otvorila Zračna luka „Brač“, pa tako i na zračnoj luci Ispostava aerodromske policije gdje sam obavljala poslove granične kontrole, a od 1998 godine prelazim u Postaju aerodromske policije Resnik. Od  2008 godine radim na poslovima pomoćnika šefa smjene. Sportom se bavim rekreativno i to plivanjem, hodanjem, trčanjem. Ljubav prema moru i plivanju je dugogodišnja i cjelogodišnja, što znači da sam  bez obzira na vremenske uvijete uvijek u moru, ne mogu me zaustaviti ni kiša, ni bura, a ni snijeg“, kroz smijeh nam govori kolegica Lea.

Početkom akcije „ Srcem za male heroje“, kolegica Lea se odmah priključila i zajedno s ostalim kolegama sudjelovala je u utrci. Uz kolege iz policijske uprave sudjelovao je i kolega iz njemačke policije koji je toga ljeta u sklopu međunarodne suradnje radio zajedno s Leom u PAP Resnik, a na taj način je ova akcija postala i međunarodna.

A kako je došlo do ideje da policijska službenica Lea Ćaleta pliva s Dinom Levačić?

„ Dina Levačić tijekom zime trenira na Kašjunima, volimo istu splitsku plažu na kojoj se redovito družimo. S obzirom da zimi stvarno nema gužve na plaži, sprijateljila sam se s Dininom mamom, Željanom Levačić. Željana me potakla da krenem s aktivnim sudjelovanjem na sportskim natjecanjima. Sudjelovala sam do sada na događajima Advent trka na Marjanu, humanitarnoj utrci Srce Splita, pa je onda krenuo Splitski maraton, Marjan trail i Skalinada. Ispalo je da nisam loša i jednostavno sam se „navukla“. Ne moram posebno ni napominjati da se Dini divim kao sportašici i da su mi njena daljinska plivanja stvarno posebna. Onaj tko nije iskusio hladnoću mora, nema predodžbu koji su to ekstremni uvjeti„ govori nam Lea.

„Prva humanitarna akcija u kojoj sam sudjelovala bila je „Na  drugu obalu s osmjehom na licu“ za koju sam čula od supruga, danas umirovljenog policijskog službenika. Cilj akcije je bio podrška djeci sa posebnim potrebama. Sudjelovanjem na ovakvim utrkama, osim što ste dio lijepe humanitarne priče, iskušavate i granice svojih mogućnosti.  Bez obzira koliko se dionica od 2,2 km čini jednostavna i kratka, plivanje u otvorenom moru (kanalu) nije ugodno. Bez obzira na pratnju i ljude koji plivaju uz vas, treba pobijediti osjećaj neugode. Kada su vatrogasci odlučili nastaviti s akcijom „Srcem za male heroje, Lea je odmah odlučila opet sudjelovati. „Na prošlogodišnjoj utrci  sudjelovala sam zajedno sa policijskim službenicima, kolegama iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a kad mi je Željana rekla da je plan da Dina za svetog Duju humanitarno pliva za isti cilj i još kad mi je predložila da plivam s njom, odmah sam pristala bez razmišljanja. Mislim da ne trebam posebno objašnjavati zašto jer je akcija za djecu, ali i čast mi je da sam danas plivala s Dinom, jednostavnom i skromnom curom koja je do sada postigla izuzetne uspjehe."
 
Policijska službenica Lea Ćaleta je i dobrovoljni darivatelj krvi, član  Kluba dobrovoljnih darovatelja krvi PU splitsko-dalmatinske, a krv je do sada darivala 30 puta. Ambasador je UNICEF-a i rado se odaziva humanitarnim akcijama.
 
„Plan nam je bio u dva sata preplivati dionicu od Kašjuna do splitske rive. Znali smo da Dini to neće biti problem, ali nas dvoje smo ipak amateri. Kada smo došli na splitsku rivu mogu vam reći da sam bila sretna i ponosna. More je izgledalo mirno i pitomo, ali kada ste dva sata u moru, jako je hladno. Iznimna mi je čast što sam plivala uz Dinu i Darka i to zbog ovako lijepog i humanog razloga. I bilo mi je lijepo kada sam na kraju na splitskoj rivi vidjela moju obitelj i prijatelje koji su mi bili velika podrška“ za kraj nam je rekla policijska službenica Lea koja nastavlja dalje i već 15. svibnja 2022. godine sudjeluje u Utrci sriće koja se trči za djecu sa poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.
 
I na kraju Policijska uprava splitsko-dalmatinska vas poziva da se uključite u nastavak humanitarne akcije „Srcem za male heroje“
 
 

Stranica