„Safety Net" - nagrađeni najbolji

  • Slika PU_SD/safetynet%20web.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U sklopu projekta „Sigurnost djece na internetu i društvenim mrežama“ PU splitsko-dalmatinska u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, te studentima iz Udruge DUMP (Udruga mladih programera), uz potporu Vijeća za provedbu programa prevencije kriminaliteta na području grada Splita  izradila je aplikaciju za učenike splitskih osnovnih i srednjih škola - „Safety Net - Bitka za sigurnost“. Ciljevi ovog projekta su podizanje razine svijesti šire javnosti o mogućim opasnostima i rizicima korištenja Interneta i društvenih mreža, odnosno  podizanje razine znanja kod djece o mogućim opasnostima i rizicima korištenja Interneta, ali i podizanje razine svijesti kod roditelja o mogućim opasnostima i rizicima kojima su djeca izložena korištenjem Interneta.
U sklopu projektnih aktivnosti,  danas  11. veljače u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj održana je konferencija za medije i  uručene su prigodne nagrade dvojici  učenika –  Stipi Bartuloviću  iz OŠ Mejaši  u Splitu i Mati Tadiću učeniku III. Gimnazije u  Splitu koji su pobijedili na kvizu znanja. Nagrađeni su  tabletima, koje im je poklonio Grad Split.  Radi se  o  naprednijoj  verziji kviza znanja u kojoj je proširen  sadržaj za učenje i korištenje za  roditelje, za što su zaslužni studenti FESB-a i mladi programeri iz DUMP-a, a pored informativnog i zabavnog sadržaja, postoji i dio kojim se korisnici educiraju o mjerama zaštite i načinu prijave zlostavljanja policiji, a aplikacija je podložna daljnjem unaprjeđenju i usavršavanju. Do sada interes za aplikaciju pokazali su  predstavnici obrazovnih ustanova.  Aplikaciju je do  sada koristilo  više od 10 tisuća korisnika, bilježi 16 tisuća posjeta i 650 sati korištenja.
Na konferenciju su  uz učenike, prisustvovali  voditelj Odjela prevencije PU splitsko-dalmatinske Paško Ugrina, zamjenica gradonačelnika Grada Splita Jelena Hrgović Tomaš,  prodekan  FESB-a  prof. dr.sc. Vladan Papić i  Zvonimir Delaš član DUMP-a.
Paško Ugrina uvodno je pozdravio goste i predstavnike medija, te je zahvalio svim partnerima na suradnji u realizaciji ovog vrijednog projekta, te je posebno zahvalio dvojici učenika, pobjednicima Kviza  što su danas došli. Istaknuo je kao bitno  smanjenje tzv. tamne brojke i naglasio da je cilj doći do djece koja su žrtve takvih kaznenih djela  ili bilo kakvog oblika nasilja na internetu.
Jelena Hrgović Tomaš   navela je kako je  bitno ukazati na probleme i zamke u koju  mladi  a posebno maloljetnici mogu ući, te naglasila potrebu da se zaštite oni koji su na internetu nezaštićeni i da imaju podršku društva u cjelini,a posebno obitelji i institucija na koje se mogu oslonit.
Prof. dr. sc Vladan Papić je istaknuo zadovoljstvo aktivnom  i višegodišnjom  suradnjom na navedenom projektu, a posebno stoga što je  edukacija u području informacijskih tehnologija jedna od  bitnih djelatnost FESBA stoga se nada nastavku dobre suradnje ali i njenom proširenju.
Zvonimir Delaš je zahvalio Policijskoj upravi na iskazanom povjerenju, te istaknuo kako  Udruga realizira brojne projekte i da im je glavi moto vraćanje  zajednici u smislu boljitka lokalne zajednice prenošenjem znanja, a projekt Safety Net  je najbolji primjer toga. 

Stranica