Računalne prijevare – pozivamo građane na oprez

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/19-03-phishing-002.jpg

Budite sumnjičavi i ne uplaćujte novac dok niste sigurni u vjerodostojnost osobe s kojom ostvarujete komunikaciju

FOTO: ilustracija
 
Zaprimljene su prijave  kaznenog djela Računalne prijevare. Naime, oštećena 58-godišnja žena je u ožujku ove godine putem web-shop trgovine kupila kućanski aparat koji je odmah platila bankovnom karticom ali koji joj nije isporučen. Pokušala je uspostaviti kontakt s prodavateljem, a kako nije uspjela shvatila je da je prevarena za iznos veći od 500 eura.
 
Nadalje, 68-godišnji muškarac je prijavio kako ga je nazvao nepoznati muškarac koji se predstavio kao zaposlenik tvrtke za trgovanje kriptovalutama kazavši da ga je nazvao radi isplate kriptovalute „bitcoin“. Kako je oštećeni prije nekoliko godina kupio kriptovalutu nije sumnjao u poziv te je po uputi nepoznatog muškarca instalirao aplikaciju i upisao svoje osobne podatke i bankovni račun. Nedugo potom je preko mobilnog bankarstva uočio da je oštećen za iznos od 1400 eura te je shvatio da je prevaren.
 
Bilježi se također još jedan slučaj prijevare. Naime 66-godišnja žena je prijavila kako je stupila u komunikaciju putem mobilne društvene mreže s osobom za koju je mislila da je njezin sin, a koji je tražio da mu izvrši uplatu novca. Novac je uplatila u dva navrata, a kad je zatraženo da uplati još novca  posumnjala je i shvatila da je prevarena za iznos veći od 8500 eura.
Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje.
 
 
Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara. Budite sumnjičavi i ne uplaćujte novac dok niste sigurni u vjerodostojnost osobe s kojom ostvarujete komunikaciju.
 
Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome.

Ukoliko sumnjate na prijevaru, pozivamo građane da svaki takav način komunikacije prijave policiji.
 
Posjetite stranice Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi.
Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.
Više o samoj usluzi možete pročitati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-provjeru-internetskih-trgovina/ .
 

Stranica