Računalna prijevara

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/Računalna sigurnost.jpg
FOTO: ilustracija
 
Jučer je prijavljeno kazneno djelo računalne prijevare kojim je oštećena 62-godišnja žena. Kako je prijavila u namjeri da zaradi dodatni novac trgovanjem valutama uplatila je 250 €  nakon čega je dobila više telefonskih poziva od različitih nepoznatih osoba a sve radi navodne daljnje suradnje. Jednom od pozivatelja dostavila sigurnosni kod kartice te je ubrzo zamijetila da joj s računa nedostaje više od tri i pol tisuće eura te je shvatila da je prevarena. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje.
 
Kako ne biste postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela upućujemo na poseban oprez u trgovanju ili kupovini on line, kao i oprez u tome kome se obraćate za kupnju i prodaju, te nadalje da svoje osobne podatke nikada ne ustupate nepoznatim osobama i ne dijelite kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.
 
U cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva „SafetyNet-Bitka za sigurnost“  jer želimo da 2023.godina bude godina sigurnijeg interneta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta.
 
 

Stranica