Poštujte naše znakove!

Slika /PU_SD/Slike/Poštujte naše znakove.jpg
S početkom nove školske godine Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi akciju „Poštujte naše znakove“, u cilju povećanja razine sigurnosti djece, ali i svih ostalih sudionika u prometu.
           
Posebnu pozornost potrebno je usmjeriti na učenike prvih razreda osnovnih škola, od kojih većina njih po prvi put samostalno sudjeluje u prometu.
 
U sklopu provođenja ove akcije, u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola, biti će organizirane edukacije učenika prvih razreda, s ciljem njihovog upoznavanja s osnovnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu (način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, vožnja u automobilu, vožnja biciklom, kretanje nogostupom i sl.).
 
Tijekom rujna policijski službenici će radnim danima, posebno u vrijeme početka i završetka nastave pojačano nadzirati prometnice, ulice i raskrižja u zonama škola, te će posebno nadzirati obveze vozača prema pješacima, brzinu kretanja vozila, prijevoz djece, te zaustavljanje i parkiranje vozila. Tom prilikom će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, posebno prekršaje nepoštivanja prednosti prolaza pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu kao i ostale prekršaje u zonama škola.
 
Obzirom na početak nove školske godine i činjenicu da će od ponedjeljka veći broj djece, najčešće u svojstvu pješaka,  sudjelovati u  prometu, ukazujemo na potrebu povećanog opreza svih sudionika u prometu posebno u zoni škola.    
 
Pozivamo sve vozače na poštivanje prometnih propisa i opreznu vožnju, naročito u područjima oko škola i vrtića.
 
Pozivamo roditelje djece koja ove godine kreću u prvi razred da prije početka škole odaberu najsigurniji put do škole i uvježbaju s djetetom sigurno kretanje po njemu,  da im ukažu na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu, pokažu djetetu sigurno prelaženje kolnika preko pješačkog prijelaza, te  da  vlastitim primjerom pokažu djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu
 
Također pozivamo roditelje koji dovoze djecu u školu, da to čine na propisan način, da djecu obvezno voze na stražnjim sjedalima i pri tom koriste sigurnosne pojaseve, da vozila parkiraju tako da ne ugrožavaju drugu djecu i da prilikom prijelaza ceste koriste obilježene pješačke prijelaze.
 
Sigurnost djece u prometu  briga je i odgovornost svih nas, stoga očekujemo da će svi sudionici u prometu svojim odgovornim ponašanjem pridonijeti uspjehu ove akcije.
 
Policijska uprava splitsko-dalmatinska svim učenicima želi sretnu i uspješnu novu školsku godinu!
 

Stranica