Obilježavanje Dana sigurnijeg Interneta

U sklopu aktivnosti vezanih uz obilježavanje Dana sigurnijeg Interneta, policijski službenici Odjela prevencije, zajedno s partnerima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, 31. siječnja su održali  predavanje roditeljima učenika petog razreda u OŠ „Petar Kružić“ u Klisu.  Predavanje, koje je provedeno u sklopu preventivnog programa „Sigurnost djece na Internetu i društvenim mrežama“,  obuhvatilo je tridesetak roditelja, dvije profesorice, te stručnu suradnicu. Tom prilikom su upoznati s aktivnostima koje policija provodi kroz spomenuti projekt,  kao i s aplikacijom i kvizom znanja „Safety net – Bitka za sigurnost“, koja se nalazi instalirana na web stranicama ove škole, kao i na stranicama većine osnovnih i srednjih škola na području Splitsko-dalmatinske županije, a dostupna je i za korištenje na pametnim telefonima. Ove aktivnosti poduzimaju se u cilju podizanja svijesti kod roditelja o mogućim opasnostima i rizicima kojima su djeca izložena uslijed korištenja Interneta, te upoznavanja s načinima zaštite. 
  
Rizična ponašanja djece na Internetu, uočena i kroz policijska postupanja, mogu se manifestirati na sljedeće načine:

- napad i nasilje od strane drugog djeteta ili grupe putem društvenih mreža, 
- objavljivanje neugodnih fotografija i komentara,
- otvaranja „mrziteljskih“  grupa u kojima djeca pišu različite neugodne i uvredljive stvari o svojim vršnjacima,
- snimanje mobitelom fizičkog nasilja nad drugom osobom i objava na Internetu,
- zavođenje djece od strane odraslih osoba. Odrasle osobe se često predstavljaju kao djeca, ulaze u komunikaciju s njima, pokušavaju stvoriti osjećaj povjerenja kako bi razmijenili fotografije ili informacije seksualne prirode,
- nagovaranje djece da pošalju svoju sliku, da opišu svoje tijelo,  te da otkriju svoje ljubavne tajne,
- traženje susreta u stvarnom životu, a ako ne pristanu na dogovor kreću s prijetnjama i ucjenama da će objaviti njihove fotografije.

Savjeti za roditelje:

1) Educirajte se
Djeca danas odrastaju s računalom. Razumljivo je da u Vašoj mladosti nije bilo računala. Stoga je nužno da se educirate o opasnostima koje vrebaju, kako bi vaše dijete bez opasnosti moglo iskusiti sve dobrobiti Interneta.
 
2) Pretražujte Internet zajedno sa svojim djetetom
Korisno je za Vas i Vaše dijete da zajednički otkrivate Internet. Pokušajte zajedno pronalaziti zanimljive, zabavne i korisne web sadržaje. Na taj način ćete sa svojim djetetom graditi odnose međusobnog povjerenja i lakše ćete ga uputiti na određene neprimjerene sadržaje. 

3) Ne puštajte malu djecu da surfaju sama
Jednako kao što dijete ne puštate van u kasne noćne sate, ne dopuštajte mu ni da surfa samo. Kada bi dijete trebalo početi surfati bez roditeljskog nadzora ili uz ograničen nadzor, individualno je i ovisi od djeteta do djeteta, ali definitivno ne prije 12 godina starosti. 

4) Razgovarajte s djetetom o Internetu
Gore opisane situacije potrebno je obvezno prijaviti policiji, kako bi se navedena problematika svela na najnižu moguću razinu, te ujedno na taj način zaštitila djeca. 

5) Razvijajte Internet bonton
U Internet komunikaciji postoji mnogo pravila lijepog ponašanja. Lako je recimo na chatu, pod zaštitom anonimnosti testirati granice, reći stvari koje nikada ne bismo rekli uživo. Govorite djeci o tome da je važno da se prema drugima ponašaju onako kako bi voljela da drugi postupaju prema njima.

6) Djecu poučite da ne razgovaraju sa strancima i da im ne odaju privatne podatke.
Čak i "nevina" pitanja poput "imaš li računalo u vlastitoj sobi" mogu upućivati na zle radnje. Dogovorite se s djecom o važnim stvarima u Internet komunikaciji, na primjer kako se koriste osobni podaci. Mnoge web lokacije zahtijevaju osobne informacije (autorizaciju) da bi imali pristup izvjesnim sadržajima i uslugama. Takve informacije potrebne su zbog različitih stvari, zbog sigurnosti ili da bi usluge postale dostupne. Važno je da naučite svoje dijete kada smije ostaviti osobne podatke! Najjednostavnije je da se s djetetom dogovorite da ne ostavlja osobne informacije bez Vašeg odobrenja. Tu spadaju: ime i prezime, adresa, škola u koju ide, mail adresa, broj telefona, osobne fotografije....) Objasnite djetetu važnost čuvanja osobnih informacija

Svaku sumnju na ugrozu djeteta  potrebno je obvezno prijaviti policiji!
Prijaviti se može na broj 192, dolaskom u policijsku postaju ili online prijavom na aplikaciju RED BUTTON (https://redbutton.mup.hr/)     

Stranica