Nazor prometa na moru: prošlog tjedna sankcioniran 61 prekršaj

Slika /PU%20splitsko-dalmatinska%202022/Vijesti%20(svakodnevno)/pomorska%20policija%20plovilo.JPG

Pozivamo sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila 

FOTO: ilustracija

Policijski službenici Postaje pomorske policije Split u vremenu od 08. srpnja do danas sankcionirali su ukupno 61 prekršaj, od čega 43 pomorska prekršaja.

Od ukupnog broja evidentiranih pomorskih prekršaja tijekom proteklog tjedna sankcionirano je trideset i jedno „glisiranje“ u akvatoriju otoka Šolte, Čiova, Hvara,  Brača, te na području gradske luke Split. Intenzivan rad policije rezultirao je da je u subotu tijekom dana sankcionirano deset prekršaja „glisiranja“, a jučer sedam prekršaja „glisiranja“. Pravilnikom o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometnom, te Pravilnikom o izmjenama i dopunama normirano je da motorne brodice  i brodice na mlazni pogon ( skuteri, jet ski, brodica na zračnom jastuku i slično) mogu ploviti s hidrodinamičkim uzgonom, odnosno glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojem nije zabranjeno glisirati.

Prilikom upravljana gliserima, skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon obavezno se pridržavajte  propisa i pravila ponašanja na moru, posebno propisane udaljenosti od obale,  kako bi na taj način izbjegli mogućnost da se dogodi nesreća i stradavanje osoba.

Apeliramo na sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila kako bi  zabilježili što manje negativnih događaja na moru, policijski službenici Pomorske policije Split tijekom ljeta samostalno i u suradnji s Lučkom kapetanijom, uz redovne poslove pomorske policije nastaviti će nadzirati pomorski promet.

Od ostalih sankcioniranih prekršaja izdvajamo  prekrcaj, sidrenje na područjima gdje to nije dozvoljeno, nema  dozvolu za upravljanje, nema drugog člana posade i voditelja brodice,  obavljanje prijevoza bez odobrenja.

Aktivnosti pomorske policije nastavit će se tijekom ljetnih mjeseci posebno u dane vikenda kada se promet na moru dodatno intenzivira..

Stranica