Nastavak provođenja intenzivnog nadzora i kontrole prometa: sankcionirano 1155 prometnih prekršaja

Slika /PU%20splitsko-dalmatinska%202022/Vijesti%20(svakodnevno)/Bljeskalice%202.jpg

 Od ukupno 1155 prekršaja 68 se odnosi na upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola

FOTO: ilustracija

Od 28. svibnja do 8. lipnja 2024.g. policijski službenici kontrolirali su vozače na prometnicama  gradova Splita i Trogira, te je utvrđeno 1155 prometnih prekršaja od kojih se  868 odnosi na motocikle i mopede.
 
Izdvajamo 141 prekršaj vožnje u suprotnom smjeru, od čega 110  mopeda i motocikla , 68 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola,  23 utvrđena prekršaja nepropisnog prijevoza djeteta na motociklu  i mopedu, te čak 105 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, 50 prekršaja vozača bez potrebne kategorije, 65 prekršaja tehničke neispravnosti vozila, 12 zatjecanja vozača kod upravljanja vozilom pod zabranom, 16 zatjecanja vozača kod upravljanja bez položenog vozačkog ispita, 16 zatjecanja vozača kod upravljanja neregistriranim vozilom, te 8 vozača koji su upravljali vozilom a da tablica nije bila vidljiva, ili je u trenutku zaustavljanja bila prekrivena.
 
Također je tijekom dana 1./2 lipnja obavljeno 12 izvanrednih tehničkih pregleda u stanici za tehnički pregled, od kojih 11 nije zadovoljilo.
 
 Tako je na splitskom području  vozača motocikla  zatečen  u prekršaju vožnje u suprotnom smjeru za vrijeme dok mu je vozačka dozvola poništena zbog negativnih bodova, te je od njega  oduzeta  teleskopska palica, dok je osoba bila pozitivna na opijate.
 
Dok je na području grada Trogira vozač mopeda  zatečen u  prekršaju vožnje za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta dok se ne podvrgne liječničkom pregledu, koja je ujedno i istekla. Vozač nije koristio zaštitnu kacigu, a  izvršenim alkotestom utvrđena je  koncentracija alkohola u organizmu od 0,80 g/kg , te je na mopedu utvrđena tehnička neispravnost.
 
Opisana ponašanja sankcioniranih vozača opasna su za njih, ali i za sve ostale sudionike u prometu. Ne nošenje zaštitne kacige, vožnja tehnički neispravnih vozila, a posebno vožnja pod utjecajem alkohola su teški prometni prekršaji.

Neodgovornim ponašanjem u prometu pojedini sudionici ugrožavaju sebe i druge, te negativno utječu na sigurnost prometa na cestama.

Policijski službenici nastaviti će provođenje nadzora u cilju podizanja razine sigurnosti na cestama Splitsko-dalmatinske županije, ali i sankcioniranja najneodgovornijih vozača.

Stranica