Nadzor prometa na moru: prošlog tjedna sankcionirana 43 pomorska prekršaja

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/pomorska policija plovilo.JPG

​Apeliramo na sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila

Foto: ilustracija

Policijski službenici Postaje pomorske policije Split u vremenu od 01. srpnja do danas sankcionirali su ukupno 43 pomorska prekršaja.

Od ukupnog broja evidentiranih pomorskih prekršaja tijekom proteklog tjedna sankcionirano je šesnaest „glisiranja“ na području Visa, Hvara, Makarske i Splita, a od čega čak devet tijekom subote 06. srpnja 2024.godine. Počinitelji vrste pomorskog prekršaja sankcionirani su novčanim kaznama u visini od 400 €.

Nadalje, policijski službenici sankcionirali su prekršaje vezano uz neposjedovanje uvjerenja, prekrcaj putnika, ne posjedovanje policije osiguranja, iznajmljivanje brodice osobi bez dozvole i kada na brodu nije bilo drugog člana posade.

Pravilnikom o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometnom, te Pravilnikom o izmjenama i dopunama normirano je da motorne brodice  i brodice na mlazni pogon ( skuteri, jet ski, brodica na zračnom jastuku i slično) mogu ploviti s hidrodinamičkim uzgonom, odnosno glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojem nije zabranjeno glisirati.

Prilikom upravljana gliserima, skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon obavezno se pridržavajte  propisa i pravila ponašanja na moru, posebno propisane udaljenosti od obale,  kako bi na taj način izbjegli mogućnost da se dogodi nesreća i stradavanje osoba.

Apeliramo na sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila kako bi  zabilježili što manje negativnih događaja na moru, policijski službenici Pomorske policije Split tijekom ljeta samostalno i u suradnji s Lučkom kapetanijom, uz redovne poslove pomorske policije nastaviti će nadzirati pomorski promet.
 

Stranica