Ministar Božinović na susretu gradonačelnika i poduzetnika u Splitu

  • Slika PU_SD/3.Lav.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U naredna dva dana, 22. i  23. studenog u Splitu se u organizaciji Udruge gradova održavaju 10. Susreti gradonačelnika i poduzetnika


Financiranje projekata gradskih i lokalnih potreba sve je teže i potrebno je pronalaziti nove modele suradnje gradskih vlasti i poslove zajednice, a cilj ove konferencije je  poticanje poduzetničke djelatnosti kao i poticanje aktivne uloge gradova i lokalne samouprave u sigurnosti.
Obzirom na značaj sigurnosti i kontinuiranu potrebu za podizanjem razine sigurnosti u svakoj zajednici, jedna od tema ove konferencije je i financiranje projekata vezanih uz sigurnost, a na koju temu je izlaganje održao ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović.
Na početku izlaganja ministar Božinović je naveo kako je Ministarstvo unutarnjih poslova s velikim zadovoljstvom prihvatilo poziv za sudjelovanjem na ovom važnom skupu, na kojem se razmatra i ova sve značajnija, za mnoge i najznačajnija tema današnjice – sigurnost. Posebno je istakao kako je sigurnost politički prioritet Europske unije pa je u tom kontekstu govorio detaljno o Europskom programu sigurnosti čiji je glavni cilj ukloniti slabosti otkrivene nakon niza napada u Europi, dati potporu državama članicama u zaštiti javnih prostora, ograničiti pristup tvarima koje se upotrebljavaju za proizvodnju eksploziva kućne izrade te poduprijeti tijela kaznenog progona i pravosudna tijela u suočavanju sa šifriranim podacima u kaznenim istragama. Naglašena je i potreba suzbijanja financiranja terorizma kao i  poboljšanje spremnosti s obzirom na rizike za kemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu sigurnost te učinkovitu provedbu evidencije putnika u zračnom prometu.
„Premda je Hrvatska u odnosu na sve spomenute rizike i prijetnje i dalje sigurna država, naša je zadaća učiti na iskustvima onih država članica koje su spomenutim  prijetnjama i rizicima izloženije od nas te poduzimati odgovarajuće mjere kako bismo spremno odgovorili  na svaku moguću sigurnosnu ugrozu“ naglasio je ministar Božinović.
U svom izlaganju istakao je kako je Europska komisija u listopadu prošle godine predstavila Akcijski plan za potporu zaštiti javnih prostora, kojim se nastoje ukloniti slabosti uočene u dosadašnjim napadima. Uz poticanje prekogranične suradnje i uspostavu mreže stručnjaka, Akcijski plan potiče ključne aktere u zaštiti javnih prostora - lokalne dionike i privatni sektor - na razmjenu informacija i najboljih praksi, te značajno financira inovativne, uključive, mjerljive i prenosive projekte koje će pripremiti sami gradovi. Zato ne čudi da je provedba tog Akcijskog plana najuže povezana s provedbom inicijative “Inovativne mjere za gradove.”
„Takvim pristupom, dakle partnerstvom šire društvene zajednice, odnosno tijela za provedbu zakona, lokalnih zajednica i privatnog sektora, te međusobnom razmjenom znanja na nacionalnoj i europskoj razini, povećava se mogućnost pronalaska uistinu kvalitetnih rješenja, primjenjivih u konkretnim zajednicama i prilagođenih stvarnim potrebama naših gradova i naših građana.“ zaključio je ministar Božinović. 
„Zbog svih naših nastojanja, napora koje Ministarstvo unutarnjih poslova ulaže u podizanje svijesti o doprinosu svih ključnih dionika očuvanju i daljnjem jačanju naše sigurnosti, izuzetno mi je drago što je ova konferencija okupila predstavnike privatnog i javnog sektora, te što se među tim dionicima sigurnost počela nametati kao jedna od ključnih tema, odnosno percipirati kao temelj svih naših nastojanja. Sigurnost se tiče svih nas i zato je ključno da joj svi ozbiljno, odgovorno i sustavno doprinosimo te svatko sa svoje razine djelovanja učini najviše što  može.
U tome, sveobuhvatna suradnja široke društvene zajednice – lokalne vlasti,  policije, stručne javnosti, odnosno arhitekata, urbanista, građevinskih i prometnih inženjera, predstavnika fakulteta i instituta, privatnog sektora i svih ostalih stručnih dionika upućenih u sigurnost na javnim prostorima - čini temelj  našeg uspjeha kada je riječ o dobrobiti naših građana, očuvanju našeg načina života kao i zajedničkih vrijednosti, što je i osnovna težnja Europske unije“ zaključak je kojeg je ministar Božinović iznio na kraju svog izlaganja.
Na konferenciji također sudjeluje i gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara koji je u svom izlaganju  zahvalio ministru Davoru Božinoviću na sudjelovanju na konferenciji, te istakao kako iz osobnog iskustva može govoriti o važnosti suradnje lokalne zajednice i policije koja je u Splitu i na širem splitskom području na odličnoj razini uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova.


Pisane vijesti