Zlouporaba položaja i ovlasti

Slika PU_SD/novac02.jpg

Jučer su policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta dovršili kriminalističko istraživanje nad pet osoba, od kojih je jedna osoba državljanin Mađarske. Osnovano se sumnja da su od kraja 2006. godine do sredine 2011. godine počinili više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog poslovanja. Naime, u svojstvu ovlaštenih osoba trgovačkih društava sklopili su ugovor o zajmu u kojem je dogovorena fiktivna provizija za nepostojeće usluge posredovanja u kupoprodaji zemljišta

Jučer  su policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta dovršili  kriminalističko istraživanje nad pet osoba, od kojih je jedna osoba državljanin Mađarske. Osnovano se sumnja da su od  kraja 2006. godine do sredine 2011. godine počinili više kaznenih djela iz oblasti  gospodarskog poslovanja. Naime,  u svojstvu ovlaštenih osoba trgovačkih društava sklopili su ugovor o zajmu u kojem je dogovorena fiktivna provizija za nepostojeće usluge posredovanja u kupoprodaji zemljišta, a potom nisu obračunali i platili porezne obveze tijekom 2007. godine. Nadalje, prilikom kupnje zemljišta nije isplaćen iznos u cijelosti, a s čime nije upoznata treća osoba kojoj je zemljište prodano. Također, nije pokrenut stečaj društva koje je insolventno i kojem je blokiran račun.

Navedenim postupanjem počinili su više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene isprave, prijevare u gospodarskom poslovanju regulirano Kaznenim zakonom, te povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, kojim su  oštećeni 45-godišnjakinja, trgovačko društvo  kao i državni proračun RH za sveukupni iznos veći od 4.838.000,00 kuna. Slijedi podnošenje posebnog izviješća, u svezi navedenih kaznenih djela, nadležnom državnom odvjetništvu.



Stranica