AKCIJA: “Poštujte naše znakove”

Slika PU_SD/top djeca.jpg

Danas je u Policijskoj upravi splitskoj-dalmatinskoj održana konferencija za tisak. Predstavljena je akcija "Poštujte naše znakove" koju su vodili načelnik odjela za sigurnost cestovnog prometa Jozo Šitum, policijski službenik za preventivu PPP Mladen Delić, policijski službenik za metodologiju i sigurnost u cestovnom prometu Perica Orešković, i policijski službenik PPP Ante Đipalo.

Danas je u Policijskoj upravi splitskoj-dalmatinskoj održana  konferencija za tisak. Predstavljena je  akcija "Poštujte naše znakove" koju su vodili načelnik odjela za sigurnost cestovnog prometa Jozo Šitum, policijski službenik za preventivu PPP Mladen Delić,  policijski službenik za metodologiju i sigurnost u cestovnom prometu Perica Orešković, i policijski službenik PPP Ante Đipalo.
 Svake godine početkom mjeseca rujna, s početkom nove školske godine Policijska uprava splitsko-dalmatinska započinje s provođenjem akcije Poštujte naše znakove u cilju povećanja sigurnosti prometa na cestama te sprječavanja ugrožavanja njihovih života, s naglaskom zaštite djece u prometu, posebno u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.
 
U sklopu provođenja ove akcije, u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola, biti će organizirana predavanja i razgovori u svim prvim razredima, s ciljem upoznavanja djece s temeljni pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu( način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, vožnja u automobilu, vožnja biciklom, kretanje nogostupm i sl.) Policijski službenici će ravnatelje, učitelje i djecu upoznati s mogućnosti korištenja web alata za učenje i provjeru znanja iz prometne kulture pod nazivom Prometna učilica, na adresi http://prometnaucilica.skole.hr. Za navedeni web alat potrebno je korisničko ime i lozinka , koja se može dobiti od administrartora u školi.
 

Tijekom mjeseca rujna policijski službenici će svakog dana, posebno u vrijeme početka i završetka nastave pojačano pokrivati prometnice, ulice i raskrižju u zonama škola, te posebno nadzirati obveze vozača prema pješacima, nadzor brzine kretanja vozila, nadzor prijevoza djece te nadzor zaustavljanja i parkiranja vozila. Tom prilikom će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaza pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu kao i ostale prekršaje u zonama škola.

 
 

Sigurnost djece u prometu briga je i odgovornost svih nas, stoga očekujemo da će svi sudionici u prometu svojim odgovornim ponašanjem pridonijeti uspjehu ove akcije.






Pozivamo vozače na poštivanje prometnih propisa i opreznu vožnju, također pozivamo roditelje koji dovoze
djecu u školu da vozila parkiraju tako da ne ugrožavaju drugu djecu i da prilikom prijelaza ceste koriste obilježene pješačke prijelaze.

 


Stranica