Veliki odaziv na 13. Splitskoj biciklijadi: Promocija održive mobilnosti i sigurnosti biciklista

  • Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/biciklijda 1 01102024.jpg
  • Slika
  • Slika
FOTO: PU splitsko-dalmatinska

U nedjelju, 22. rujna 2024. godine, s početkom u 15:30 sati, održana je 13. Splitska biciklijada u organizaciji udruge „Sunce“. Ovaj događaj već tradicionalno obilježava „Svjetski dan bez automobila“, a organiziran je u sklopu Europskog tjedna mobilnosti koji traje od 16. do 22. rujna. Cilj biciklijade je, kao i svake godine, promovirati održivu urbanu mobilnost te poticati korištenje alternativnih oblika prijevoza, poput bicikla, kako bi se smanjila ovisnost o automobilima i doprinijelo smanjenju štetnih emisija u okoliš.

Start biciklijade bio je ispred crkve sv. Frane, dok je cilj bio u Strossmayerovom parku, gdje je za sudionike organiziran prigodan zabavni program. Program je uključivao raznovrsne aktivnosti, među kojima su se istaknule besplatna tombola, biciklistička alka, edukativni kviz te akrobatske radionice koje je vodio lokalni BMX klub.

Na ovogodišnjoj biciklijadi sudjelovao je veliki broj obitelji s djecom, što je dodatno naglasilo važnost ovog događaja u jačanju zajednice te poticanju najmlađih na zdrav način života i odgovorno ponašanje u prometu. Posebnu pažnju sudionici su posvetili informativnim materijalima pod nazivom „Sigurnost biciklista“, koje su na cilju biciklijade dijelili djelatnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Materijali su sadržavali korisne savjete i upute o pravilnom ponašanju biciklista u prometu, s ciljem podizanja svijesti o sigurnosti i zaštiti svih sudionika u prometu.



Stranica