Upozorenje građanima: lažno se predstavljao kao policijski službenik

Slika PU_SD/policija05.bmp
Zaprimljena je prijava  76-godišnjaka  da ga je  tijekom dana 12. svibnja  nepoznata muška osoba  nazvala  kućni telefon i predstavio se kao  policijski službenik, te mu rekla  da u banci  predigne novac jer  mu netko s računa podiže novac, te da će nakon toga doći do njega na kućnu adresu. Nakon što je predigao novac na banci,  nepoznata osoba je došla do njegovog stana i zvonila na vrata , međutim muškarac nije otvorio već je sve prijavio policiji.
U odnosu na prijavljeni događaj provodi se kriminalističko istraživanje.
 
 Počinitelji  najčešće telefonski kontaktiraju  oštećene, uglavnom osobe starije životne dobi, neupućene osobe, predstavljajući se kao policijski službenici,  službenici banke ili drugih institucija. Čest je i slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu nudeći im  pomoć i medicinske usluge  ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava djelatnici raznih zavoda i slično. Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika.  Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara i ne rijetko tek kasnije primijete da se radilo o prijevari.
 
 
U cilju sprječavanja takvih i sličnih prijevara, svim građanima, a posebice starije životne dobi savjetujemo:
-Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!
-Ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid! Ukoliko sumnjate telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze.
-Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
-Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama, te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
-Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
-Odrasli članovi obitelji koji brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete!
-Posumnjate li u nekoga ODMAH obavijestite policiju na broj 192!

Stranica