Upozoravamo građane na oprez prilikom internetske kupnje ili prodaje

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/Računalna sigurnost.jpg

Čuvajte svoje osobne i bankovne podatke kako bi se zaštitili od mrežnih prijevara

FOTO: ilustracija
 
Jučer je prijavljeno kazneno djelo računalne prijevare kojim je oštećena 27-godišnjakinja. Naime, prethodno je putem internetske platforme oglasila prodaju valjaka za masažu nakon čega joj se javila nepoznata osoba navodno zainteresirana za kupnju koja je od nje zatražila da predmet pošalje dostavnom službom i pri tome poslala link. Oštećena je na link upisala zatražene osobne podatke i autorizacijski kod te je nedugo potom primijetila da je njezin račun terećen za iznos od 3000 € eura te je shvatila da je prevarena. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje.
 
Savjeti građanima
Kako ne biste postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela savjetujemo da budete vrlo oprezni u mrežnoj kupovini i provjerite kome se obraćate za kupnju ili prodaju, te nadalje da svoje osobne podatke ne ustupate nepoznatim osobama i ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.
 
U cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva „SafetyNet-Bitka za sigurnost“  jer želimo da 2023.godina bude godina sigurnijeg interneta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta.
 

Stranica