U Trilju uprizorena edukativna predstava za djecu „Bembo i prijatelji protiv mina“

  • Slika PU_SD/bembo1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U sklopu nacionalne preventivne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“, danas je u Gradskom kinu u Trilju održana predstava pod nazivom „Bembo i prijatelji protiv mina“.  Predstava je realizirana uz pomoć Županije splitsko-dalmatinske i Grada Trilja. Edukativni  program  pratili su  učenici nižih razreda  osnovnih  škola  Trilj, s devet područnih škola i  Tijarica , te više od 290 mališana iz  dječjeg vrtića Trilj i Košute  Glumci su na zanimljiv i primjeren način djecu upoznali s opasnostima koje prijete od minskoeksplozivnih sredstava, kao i  načinu  postupanja u slučajevima pronalaska opasnih predmeta. 
U predstavi su sudjelovali i djelatnici Odjela protueksplozijske zaštite sa službenim psom za detekciju eksploziva, te tom prilikom prezentirali način postupanja policije u slučaju uočavanja i pronalaska eksplozijskog sredstva i  ukazali na opasnosti koji od njih prijete.  
Kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ kontinuirano se   provodi od 2007. godine, a ima za cilj senzibilizirati javnost i potaknuti građane na dragovoljnu predaju oružja, te utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima.
Podsjećamo da, u skladu sa Zakonom o oružju, građani Republike Hrvatske mogu, bez vremenskog ograničenja, dragovoljno predati zabranjeno i dozvoljeno oružje, te ističemo  da se protiv građana, koji prijave navedeno oružje nadležnom tijelu radi predaje istog, neće pokrenuti prekršajni niti kazneni postupak.
O dragovoljnoj predaji oružja građani se mogu informirati putem besplatne telefonske linije 0800 88 92, a pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju.
Pozivamo i apeliramo na sve građane, koji kod sebe, odnosno u svojim domovima imaju oružje i/ili eksplozivna sredstva, da isto bez straha od sankcija prijave policiji.
Posebno skrećemo pozornost građanima da oružje i eksplozivna sredstva ne donose sami u policijske postaje, već da, ukoliko žele predati oružje, o tome obavijeste policiju na broj 192, te će policijski službenici u civilu (i vozilom bez policijskih oznaka) doći na dogovoreno mjesto kako bi se osigurala sigurna predaja oružja i anonimnost građana.




 

Stranica