U Splitu održana edukacija policijskih službenika Interventne policije o mehanizmima zaštite temeljnih prava u zaštiti državne granice

  • Slika PU_SD/IMG_9369.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas 17. studenoga 2021. u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj policijskim službenicima Interventne jedinice policije održana je obuka usmjerena na mehanizme zaštite temeljnih prava u zaštiti državne granice 

Prije samog početka održavanja edukacije, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Slobodan Marendić je pozdravio predavače i policijske službenike Interventne jedinice policije prilikom čega je kazao kako je suzbijanje ilegalnih migracija  vezano za praksu zaštite ljudskih prava a posebno u dijelu prakse zaštite državne granice od iznimne važnosti. Također je istaknuo kako su pripadnici Interventne jedinice policije iznimna postrojba što se potvrđuje pri svakom osiguranju, ali isto tako i u poslovima zaštite državne granice.
 
Na radionici su sudjelovala 22 polaznika interventne policije, kojima su prikazana praktična znanja o zaštiti temeljnih prava kroz studije slučaja zasnovane na realnim situacijama s terena u cilju izgradnje novih i osnaživanja postojećih znanja i vještina.

Obuku su održale Jadranka Vitas, voditeljica Odjela za kontrolu u Upravi za granicu, Ivana Herceg, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost i Frontex-ov trener za temeljna prava Antonio Vulas ujedno voditelj Službe za nezakonite migracije u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

Program jednodnevne obuke nastao je u suradnji Zapovjedništva interventne policije, Policijske akademije i Uprave za granicu, u sklopu zajedničke strategije kojoj je cilj implementiranje najboljih praksi vezanih za zaštitu temeljnih prava u svakodnevni rad interventne policije na zelenoj granici kako bi se u najvećoj mjeri osiguralo poštivanje i zaštita temeljnih prava u fazi zatjecanja osoba u nezakonitom prelasku državne granice. Važan dio obuke je radionica slučajeva iz dosadašnjih policijskih postupanja, koje polaznici analiziraju raspravljajući o potencijalnim kršenjima temeljnih prava i najboljim pristupima u policijskom postupanju. Ovakvim kratkim i fokusiranim obukama prilagođenima sastavu polaznika, odnosno trenutnim operativnim potrebama, omogućuje se da se svaki novi izazov s terena pravodobno analizira među polaznicima koji o njima kritički promišljaju.
 
Cilj obuke je osigurati ujednačeno postupanje u zaštiti državne granice te implementiranje najboljih praksi u aktivnostima zaštite državne granice na kopnu u kontekstu suzbijanja nezakonitih migracija prema međunarodnim, EU i nacionalnim propisima.
 
U  konačnici, cilj je za sve policijske službenike interventne policije osigurati osvježavanje znanja o zaštiti temeljnih prava kroz studije slučaja zasnovane na realnim situacijama s terena.
 
Središnji su dio radionica slučajevi iz dosadašnjih policijskih postupanja, koje polaznici analiziraju raspravljajući o potencijalnim kršenjima temeljnih prava i najboljim pristupima u policijskom postupanju. Polaznicima obuke je omogućen pristup sustavu e-obrazovanja Policijske akademije u sklopu kojeg je otvoren kolegij vezan uz tematiku ove obuke, gdje su policijskim službenicima dostupni stručni edukativni materijali za učenje. Na kraju procesa edukacije kroz provjeru znanja vrednovati će se usvojenost ishoda učenja. Takav kombinirani način obuke doprinosi većem angažmanu polaznika u procesu samog učenja, kao i postizanju boljih rezultata kod usvajanja znanja i stručnih kompetencija. 


 

Stranica