U Splitu obilježena 10. obljetnica osnutka Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti

  • Slika /PU_SD/Slike/Forenzika, 10. obljetnica studija (1).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Studij forenzike jedan je od prvih studija ove vrste u Europi, a od svog početka studentima nudi jedinstveni program i izvrsne predavače, nacionalne i inozemne stručnjake i znanstvenike svih grana forenzike  

Ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović je danas sudjelovao na svečanom obilježavanju 10. obljetnice osnutka Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti u Splitu, kojom prigodom je Ministarstvu unutarnjih poslova uručeno priznanje za izniman doprinos razvoju i promicanju ugleda Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti. Svečanosti je nazočio i načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske mr.sc. Dražen Vitez.

U obraćanju nazočnima, ministar je čestitao Sveučilištu u Splitu na ovoj obljetnici osnivanja Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti, čije pokretanje je Republiku Hrvatsku smjestilo u središte svijeta forenzike te zahvalio svima koji su tome doprinijeli, posebno prof. Šimunu Anđelinoviću, osnivaču studija i prof. Draganu Primorcu, koji je ove godine primio jednu od najprestižnijih nagrada za izvrsnost, međunarodnu prepoznatljivost i golemi doprinos razvoju forenzičnih znanosti u svijetu – “Mary E. Cowan Outstanding Service Award”.  Forenzika je vrlo važna za Ministarstvo unutarnjih poslova, zbog čega s ovim fakultetom surađujemo od prvog dana te smo postavili temelje za tu suradnju i u budućnosti, jer danas struka ne može bez znanosti, ali ni znanost ne može bez onog što se prikupi kroz iskustvo rada na terenu. Sve resurse koje imamo moramo uvezivati i međusobno surađivati, kako bismo postigli ono što nam je zajednički cilj, a to je podići i razinu znanosti i razinu struke, u cilju zaštite naših ljudi i svih onih koji posjećuju Republiku Hrvatsku. Ovo je studij koji je jedan od prvih ovakve vrste u Europi, koji je ponudio jedinstven program, vrhunske predavače, a posebno mi je zadovoljstvo da od samih početaka u tome sudjeluju pripadnici MInistarstva unutarnjih poslova, kao suradnici i predavači - naveo je ministar.

Osim ministra unutarnjih poslova, nazočnima su se obratili i prorektor Sveučilišta u Splitu izv.prof.dr.sc. Žarko Radić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara.

Ministarstvo unutarnjih poslova i Sveučilište u Splitu 2009 godine sklopili su Sporazum o suradnji u izvođenju sveučilišnog diplomskog studija Forenzične znanosti. Dugogodišnja suradnja uključuje aktivno sudjelovanje stručnjaka iz Ministarstva unutarnjih poslova u izvođenju nastave. Ovaj studij jedan je od prvih ove vrste u Europi te od svog početka studentima nudi jedinstveni program i izvrsne predavače, nacionalne i inozemne stručnjake i znanstvenike svih grana forenzike.

Potreba za stručnjacima forenzičnih znanosti danas se ponovno aktualizira, u kontekstu novih sigurnosnih izazova i oblika kriminala koji uz njih idu pa se i u Ministarstvo unutarnjih poslova uvode znanstvena područja rada, kako bismo kombinacijom stručnih i znanstvenih pristupa osigurali prednost pred kriminalnim skupinama, koje na razne načine pokušavaju naštetiti sigurnosti. Uvođenjem znanosti u sustav unutarnjih poslova, osiguravaju se nova znanstvena i istraživačka dostignuća u budućnosti, što će zasigurno dodatno unaprijediti našu ulogu u pitanjima sigurnosti na nacionalnoj razini, ali i na razini Europske unije. 

Stranica