U sklopu preventivnog projekta "SafetyNet-Bitka za sigurnost" provedeno informiranje građana u Trilju

  • Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Prevencija/Trilj 0.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
FOTO: PU spitsko-dalmatinska

Policijska uprava splitsko-dalmatinska nastavlja s aktivnostima u preventivnom projektu „SafetyNet-Bitka za sigurnost“. Danas, 22. ožujka  2024.godine u Trilju u prostorijama Vatrogasnog doma s početkom u 10:30 sati održano je informiranje i edukacija vezano uz kibernetičku sigurnost.
U suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta Grada Trilja, na panel raspravi preventivni projekt predstavnicima Grada Trilja i članovima Vijeća za prevenciju, predstavio je načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, a o sigurnosti na Internetu govorila je  Ivna Poljak Marunica, policijska službenica za kibernetičku sigurnost i Paško Ugrina, voditelj poslova prevencije u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

Na samom početku gradonačelnik Grada Trilja Ivan Bugarin zahvalio se načelniku policijske uprave i njegovim suradnicima što su omogućili da se informiranje održi i u Trilju, te je naveo kako će Grad Trilj pružiti potporu preventivnim policijskim projektima obzirom da su usmjereni na unaprijeđenje života građana i podizanje razine stanja sigurnosti. Na informiranju su također bili načelnik PP Sinj Mislav Filipović Grčić i načelnik PGP Trilj Ljubo Zečić.

U popunjenoj dvorani Vatrogasnog doma Ivna Poljak Marunica opisala je pojedinačne načine računalnih prijevara, detaljno ukazujući kako prepoznati da vas netko želi prevariti. Jedna od značajnijih tema svakako je i zaštita osobnih podataka, kao i objava fotografija na društvenim mrežama, a danas smo svjedoci kako svaki javno objavljeni podatak, ime, prezime ili  fotografiju više ne možemo zaštititi. „Pecanje“ osobnih podataka, brojeva računa, PIN-a danas je svakodnevna pojava i nepoznati počinitelji pokušavaju se istih domoći putem elektroničke pošte, SMS-a, različitih društvenih mreža, dok kupujete ili prodajete na internetskim oglašivačima. Osjećaj da se takve stvari događaju drugim, nepoznatim ljudima koji su manje pametni od vas, nije točan i može vas prevariti. Informirajte se, savjetujte i budite oprezni. Na području PU splitsko-dalmatinske tijekom 2023.godine evidentirano je 255 različitih kaznenih dijela protiv kibernetičke sigurnosti, od čega 213 su bile Računalne prijevare.

Paško Ugrina, voditelj poslova prevencije detaljno je govorio o potrebi zaštite djece na Internetu, te je istakao da je edukacija i informiranje djece, ali i roditelja, nužno kako bi prepoznali opasnosti koje su danas na dohvat ruke.
 
Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta. Preventivni projekt provodimo zajedno s našim partnerima Odborom za sigurnost splitsko-dalmatinske županije, Mrežom Vijeća za prevenciju, te IT tvrtkom Span d.d. iz Zagreba. Uz pomoć naših partnera izradili smo i informativne materijale s korisnim savjetima za građane. Objavili smo informativni materijali, korisne informacije, opise različitih vrsta prevara i nekoliko negativnih iskustava prevarenih osoba, a sve kako bi osvijestili građane da se računalna prijevara može dogoditi i njima ukoliko ne budu oprezni Također, na informativnom plakatu objavljen je QR code kako bi zainteresirani građani putem mobitela mogli doći do potrebnih informacija. Poruka preventivne akcije  „Oprez prije klika!“ jasna je poruka svim građanima kada su na Internetu.

Također, policijski službenici  prevencije  danas tijekom dana na području Trilja informirali su građane o kibernetičkoj sigurnosti i drugim preventivnim projektima policije, dijeli informativne materijale i savjetovati građane, koristeći Mobilni preventivni centar policije. Uz preventivni akciju „SafetyNet-Bitka za sigurnost“ građane su informirali i o projektu Ravnateljstva policije „Web Heroj“.

Preventivni projekt „SafetyNet-Bitka za sigurnost“ nastavljamo svakodnevno provoditi informirajući građane o načinima računalnih prijevara, ali i u neposrednim razgovorima s građanima.
 

Stranica