U Sinju održano X. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja

  • Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Sinj hodocasce/hodocasce.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hodočasnici su krenuli iz vojarne 126 brigade Hrvatske vojske ulicama Sinja do dvorišta samostana Svetišta Gospe Sinjske

FOTO: PU splitsko-dalmatinska

Svetištu Gospe Sinjske u Sinju, danas,  26. srpnja  2024.godine,  održano je X. regionalno hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja Gospi Sinjskoj u organizaciji Vojnog ordinarijata u suradnji sa svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske. Deset godina srpanj je mjesec kada policija i vojska zajedno s hrvatskim braniteljima odaju počast Gospi Sinjskoj uoči alkarskih svečanosti i nekoliko tjedana prije blagdana Velike Gospe.

Za zapovjednika hodočašća Ministarstva unutarnjih poslova određen je glavni policijski savjetnik Ivica Franić iz Ureda načelnika Policijske uprave splitsko- dalmatinske. Na hodočašću su sudjelovali pomoćnik glavnog ravnatelja policije Dragan Tokić uz načelnike i zamjenike načelnika policijskih uprava:  Marko Srdarević, načelnik Policijske uprave splitsko- dalmatinske, Ivan Pavličević, načelnik PU dubrovačko-neretvanske, Sandro Santini, načelnik PU šibensko- kninske i zamjenik načelnika PU zadarske Ivan Gambiraža.

Gospi Sinjskoj hodočastilo je oko 90 policijskih službenika iz četiri policijske uprave iz Dalmacije,  policijski službenici Jedinice specijalne i interventne policije Split, te pripadnici policijske akademije koji praksu obavljaju u PU splitsko-dalmatinskoj, šibensko-kninskoj, zadarskoj i dubrovačko-neretvanskoj.

Euharistijsko slavlje je predvodio msgr. Jure Bogdan, Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj uz don Marka Medu, generalnog vikara, vlč. Franu Musića, biskupskog vikara za pastoral MUP-a i policijske kapelane don Marka Trogrlića, don Hrvoja Relju, don Darka Poljaka i don Iliju Jakovljevića.

Msgr. Jure Bogdan u svojoj je propovjedi istaknuo da se hodočašće odvija u Godini molitve. „U “Nedjelju Božje riječi” 21. siječnja ove godine, Papa je pozvao  cijelu crkvu na aktivnu molitvenu pripravu za svetu jubilarnu 2025. godinu “Molim vas da intenzivirate svoju molitvu kako biste se dobro pripremili proslaviti taj milosni događaj i iskusili snagu Božje nade. Zato danas započinjemo Godinu molitve, odnosno godinu posvećenu ponovnom otkrivanju velike vrijednosti i nasušne potrebe molitve u osobnom životu, u životu Crkve i svijeta“ rekao je papa Franjo. Za Katoličku Crkvu u hrvatskome narodu, 2025. godina ima i dodatne iznimno važne sadržaje. Katolička Crkva u našem  narodu obilježit će 1100. godina od održavanja splitskih nacionalnih Sabora u vrijeme hrvatskoga kralja Tomislava. Spomen na 1100. obljetnicu održavanja nacionalnih Sabora 925. i 928. godine u Splitu, podsjeća nas na duboke korijene našeg kršćanskog, vjerničkog, crkvenog i državno-političkog ustroja i uređenja i nacionalnoga identiteta. Vraća nas na bistre izvore Isusove poruke evanđelja koje se u našim stranama naviješta od samih njegovih početaka, sve tamo  do “Djela apostolskih" istakao je msgr. Jure Bogdan.

„Naše hodočašće, vojske, policije, branitelja, vatrogasaca, zajedno sa Vašim dušobrižnicima vojnim i policijskim kapelanima, svih Vas  okupljenih iz Južne Hrvatske od Dubrovnika do Zadra,  po deseti put u ovo Gospino svetište, je duboko molitveni vjernički čin kojeg obavljamo svake godine u potpunoj slobodi. Nama kršćanima, vjernicima je uvijek model i Učitelj molitve sami Krist koji naviješta, propovijeda i traži kraljevstvo Božje u ljudskim srcima i dušama. Molitva je uvijek u središtu njegova života i djelovanja. Ona je javna i privatna, u sinagogi, na Genezaretskome moru, u Jeruzalemskome hramu, u dvorani posljednje večere, u Getsemanskome vrtu, u privatnoj obiteljskoj kući, na ulici u javnome prostoru među mnoštvom, na brdu preobraženja, u noći u osami, na groblju (Uskrišenje Lazara….). Isus moli sam, moli s učenicima, moli s običnim svijetom, moli u svim životnim situacijama… Isusova molitva je uvijek duboko osobna molitva, bez obzira kad i gdje moli. Ona učvršćuje njegovu povezanost s Ocem i izgrađuje odnose s ljudima. On govori o molitvi, i upućuje nas kakva  molitva treba biti. A na upit i traženje učenika on ih uči molitvu Oče naš… Mi smo danas ovdje svi kao molitelji. Želimo i hoćemo obnoviti naš molitveni duh. Uz sv. ispovijed, slavlje svete mise, žrtvu i napore, pješačenje, dolazak izbliza i daleka, mi molimo zajedno s Isusom, javno i privatno, i uvijek duboko osobno.  Krunica u Domovinskome ratu. Krunica svima na kraju sv. Mise…“ istakao je na kraju propovjedi mrs. Jure Bogdan. .

 Uz pripadnike vojske i policije, na hodočašću su sudjelovali hrvatski branitelji, vatrogasci, pripadnici povijesnih postrojbi, alkari i vjerni puk uz pratnju Orkestra hrvatske vojske, policijske  klape „Sveti Mihovil“ i  klape HRM „Sveti Juraj“.
 
 

Stranica