U prekršajnom postupku trajno oduzeto vozilo

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/Prometna policija - kontrola.jpg

Utvrđeni prekršaj ubraja u kategoriju najtežih prekršaja iz područja sigurnosti prometa na cestama

FOTO:ilustracija

U postupku povodom izjavljene žalbe Policijske postaje Omiš, Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske usvojio je žalbu i preinačio pobijanu presudu u odnosu na odluku o izrečenoj kazni i zaštitnoj mjeri.

Naime,  27. listopada 2023. u 20:50 sati u mjestu Tugare, zaustavljen je 21-godišnjak koji je upravljao osobnim vozilom  prije stjecaja prava na upravljanje (nije imao položen vozački ispit) i u vrijeme dok mu je izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom (nemogućnost ishodovanja vozačke dozvole u roku od dvije godine - 12 negativnih prekršajnih bodova). Nakon provedene prekršajne obrade, 21-godišnjak je uz optužni prijedlog priveden nadležnom općinskom prekršajnom sudu i policija je privremeno oduzelo vozilo uz podnošenje prijedloga donošenja odluke o trajnom oduzimanju.

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske je prihvatio žalbu, te je preinačio presudu. Okrivljeniku je izrekao bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, te mu je trajno oduzeto osobno vozilo kojim je upravljao u vrijeme počinjenja prekršaja.

U obrazloženju odluke Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske navedeno je kako se utvrđeni prekršaj ubraja u kategoriju najtežih  prekršaja iz područja sigurnosti prometa na cestama za koje djelo je okrivljenik do sada pet puta osuđivan, te je osuđivan i za druga teža djela iz područja sigurnosti prometa na cestama. Oduzeto vozilo postalo je vlasništvo Republike Hrvatske.
 

Stranica