U novootvorenom Područnom uredu Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Splitu održan radni sastanak

U ponedjeljak, 28.listopada 2019.  s početkom u 11,00 sati u prostorijama novootvorenog Područnog ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Splitu,  održan je radni sastanak djelatnika Odjela prevencije  sa savjetnicom pravobraniteljice Majom Karaman Grbavac iz Područnog ureda u Splitu, a na temu suradnje  na području prevencije i zaštite prava osoba sa invaliditetom kao nastavak kontinuitet rada ove policijske urpave.
Savjetnica Maja Karaman Grbavac tijekom sastanka navela je kako je  njen Područni ured nadležan za četiri županije južne Hrvatske (Zadarska, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-Neretvanska). Ista nas je upoznala sa poslovima i ovlastima ureda navodeći slijedeće:
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je nezavisna državna institucija čija je osnovna uloga zaštita, praćenje i promicanje prava i interesa osoba s invaliditetom na temelju Ustava Republike Hrvatske međunarodnih ugovora i zakona.
Svi građani Republike Hrvatske mogu se obratiti pravobranitelju za osobe s invaliditetom i podnijeti prijedlog za razmatranje pitanja do značaja za zaštitu prava i interesa osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom zaprima individualne pritužbe osoba s invaliditetom i onih koji rade u njihovu korist, razmatra slučajeve u kojima se pritužuje na povredu prava osoba s invaliditetom i u kontaktu s institucijama koje su zadužene za rješavanje tih pitanja nastoji ishoditi najpovoljnije rješenje.
Pritužbe se mogu podnijeti:
                -pisano – poštom na adresu, Split 21 000,  Domovinskog rata 44
                -telefonom 021/649-713
                -pisano faksom 01 6177-901
                -pisano e-mailom: tasjnistvo-split@posi.hr
 Nadležnosti pravobranitelja su u slučajevima kršenja prava osoba s invaliditetom, pravobranitelj je ovlašten:
                -tražiti očitovanja,
                -obavještavati,
                -predlagati mjere,
                -davati preporuke,
                -upozoravati,
                -te zahtijevati izviješća o poduzetom.
               
Uz navedeno dobro je znati da pravobranitelj za osobe s invaliditetom vas ne može zastupati na sudu, ne može se miješati u tijek sudskih i upravnih postupaka niti mijenjati ili utjecati na rješavanja sudskih i upravnih tijela. Pravobranitelj ne može za vas ishoditi rješenja koja nisu u skladu sa zakonom niti može za vas intervenirati kako bi neko svoje pravo ostvarili mimo zakona i propisa.
  Pravobraniteljica vas može savjetovati o vašim pravima i načinima na koje ih možete ostvariti, ali nije ovlašten za pružanje besplatne pravne pomoći niti može za vas pisati podneske, žalbe, prijave i slično. U takvim slučajevima  građani se trebaju obratiti uredima pri županijama koji će ih uputiti na načine ostvarivanja besplatne pravne pomoći,  a pravobraniteljicu izvijestite ukoliko svoje pravo iz neopravdanih razloga niste uspjeli ostvariti.
               Policijska uprava Splitsko-dalmatinska kroz preventivno-edukativne aktivnosti već dulje vremensko razdoblje 2014.-2019. provodi u suradnji sa udrugama koje okupljaju osobe s invaliditetom na području Splitsko-dalmatinske županije. Zakon o policijski mposlovima i ovlastima kao i Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika detaljno navodi obveze policijskih službenika prilikom postupanja prema osobama s invaliditetom kojima je potrebno osigurati odgovarajuću potporu, uzimajući u obzir specifičnosti pojedinog oblika invaliditeta s kojim se osoba sučeljava (tjelesno, senzoričko, intelektualno).
               Osim edukacija koje su provodili policijski službenici sa članovima udruga osoba koje okupljaju osobe s invaliditetom održana je i edukacija policijskih službenika, a edukatori su bili članovi udruga koje okupljaju ovu skupinu naših sugrađana, a svake godine se od strane policije u suradnji sa udrugama koje okupljaju osobe s invaliditetom emitira i posebna radio emisija kojom se obilježava međunarodni dan osoba s invaliditetom. Savjetnici je ponuđena suradnja  u svim segmentima policijskog djelovanja koje se odnosi na osobe s invaliditetom.
              Na kraju savjetnica se zahvalila na posjeti sa željom da se dobra suradnja policijske uprave u udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom, Područnog ureda Split, nastavi i u predstojećem razdoblju i s postojeće razine podigne na višu razinu, sve u cilju senzibiliranja javnosti i ukazivanja i rješavanja problematike koja se odnosi na osobe s invaliditetom.                                                                                                                                                                                                  
 

Stranica