U nedjelju se u Splitu održava nogometna utakmica visokog rizika između HNK „Hajduk“ i HNK „Rijeka“

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/Poljud.jpg

Ulazi će biti otvoreni od 15:30 sati, pa pozivamo posjetitelje da dođu ranije, kako bi nakon obavljenih pregleda i provjera osoba i ulaznica mogli na vrijeme ući na stadion

Foto: ilustracija

U nedjelju, 5. veljače 2023. s početkom u 17:30 sati u Splitu, na gradskom stadionu „Poljud“ odigrat će se nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i HNK „Rijeka“.
 
Utakmica je proglašena utakmicom visokog rizika te će policija, uz koordinativnu ulogu Stožera za osiguranje utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije, sukladno Protokolu o osiguranju na utakmicama visokog rizika i sukladno Zakonu o policijskim poslovima i  ovlastima  (NN 76/09, 92/14, 70/19), Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (NN 117/03, 71/06, 43/09, 34/11),  Zakonu o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12), poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti. 
 
S obzirom na očekivani veliki interes gledatelja, pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.
 
  • Obavijest za gostujuće navijače-prihvat navijača u Dugopolju

Za gostujuće navijače predviđen je prihvat od strane policijskih službenika na izlazu s autoceste A1- naplatna postaja Dugopolje.
 
Kod naplatne postaje Dugopolje provodit će se posebna regulacija prometa.
 
Sve organizirane skupine navijača, koje budu putovale autobusima, biti će upućene izravno na stadion „Poljud“.
 
Za sve ostale gostujuće navijače koji budu putovali neorganizirano, osobnim ili kombi-vozilima osiguran je parking kod naplatne postaje Dugopolje, pod policijskim nadzorom, odakle je organiziran prijevoz autobusima do stadiona „Poljud“ i natrag.
 
Savjetujemo svim gostujućim navijačima da na naplatnu postaju Dugopolje dođu najkasnije u 15:00 sati, što je ujedno i posljednje vrijeme dolaska u kojem se posjetiteljima može osigurati pravovremeni ulazak na stadion.
 
  • Ulazak u stadion

Posebno još jednom napominjemo svim posjetiteljima kako prilikom ulaza moraju imati:
 
  • kupljenu ulaznicu i  
  • javnu ispravu sa fotografijom.  

Ulazi u stadion bit će otvoreni od 15:30 sati, stoga pozivamo posjetitelje da dođu ranije, kako bi nakon obavljenih pregleda, provjera osoba i ulaznica mogli prije početka javnog okupljanja ući na stadion.
 
Ulazak u stadion odbit će se:
 
  • posjetiteljima pod utjecajem alkohola,
  • osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,
  • posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i
  • osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici. 
 
  • Posebna regulacija prometa na području grada Splita 

Građane obavještavamo da će na dan utakmice organizator i policija ograničiti kretanje vozila na način da će se:
 
  • od 13:30 sati do završetka osiguranja uspostaviti blokada prometa u ulici VIII. mediteranskih igara - kod ulaza na parkiralište bazena Poljud, kod ugostiteljskog objekta „Hemingway“, te na raskrižju ulice VIII. mediteranskih igara i ulice Sedam Kaštela (osim za vozila policije, odnosno vozila s propusnicom);
  • od 13:30 sati će se uspostaviti blokada prometa u ulici Zrinsko-Frankopanskoj - od raskrižja s ulicom Hrvatske mornarice do ulaza u Loru, te u ulici Put Supavla - od raskrižja s ulicom Put Brodarice (osim vozila HV, stanara i javnog prijevoza i vozila s propusnicom).   

Savjetujemo svim građanima koji planiraju doći na utakmicu, da na vrijeme krenu prema stadionu, te da ukoliko su u mogućnosti koriste javni prijevoz, radi izbjegavanja gužve.
 
Posjetitelji svoja vozila neće moći parkirati oko stadiona i u široj zoni oko stadiona, pa savjetujemo da ukoliko na javno okupljanje dolaze osobnim vozilom, isto parkiraju na parkiralištima u drugim dijelovima grada, te pješke ili javnim prijevozom dođu do stadiona.
 
Još jednom upozoravamo vozače da svoja vozila ne ostavljaju na mjestima gdje je zabranjeno zaustavljanje i pakiranje. Prometni redari, će zajedno s policijskim službenicima, na dan održavanja javnog okupljanja, sankcionirati vozače nepropisno parkiranih vozila posebno u ulicama Zrinsko-Frankopanska, Hrvatske mornarice, VII Kaštela i Put Supavla, te će vozila za koja budu postojali uvjeti za premještanje biti premještena. Ovo se ujedno odnosi i na nepropisno parkirana vozila po sredini kolnika naprijed navedenih cesta.
 
Sve sudionike u prometu molimo za dodatno strpljene i oprez ukoliko dođe do stvaranja većih gužvi i zastoja, posebno ukoliko bude postojala potreba za zatvaranjem određenih dijelova prometnica na području Grada Splita.       
   
  • Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima          

Obavještavamo građane kako je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno:
 
  • unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga, te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
  • unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja, te paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
  • maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način u cilju prikrivanja identiteta,
  • unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari  s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
  • pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
  • pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sudcima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,
  • bacanje predmeta u natjecateljski prostor te
  • boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.
Sva uočena naprijed navedena protupravna ponašanja biti će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.
 
  • Foto i video snimanje javnog okupljanja

Na dan odigravanja utakmice policija će, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice audio i video snimati i fotografirati područje stadiona i prilaznih pravca.

Također, sukladno članku 51. i 52. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima policija će tri sata prije utakmice i dva sata nakon utakmice privremeno po potrebi ograničiti kretanje i zadržavanje ulicama Put Supavla, VIII. Mediteranskih igara i Put Lore.
 
Pozivamo građane na poštivanje uputa i pravila organizatora te, upozorenja i naredbi policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Stranica