U HGK u Splitu održana radionica o procedurama zapošljavanja državljana trećih zemalja

  • Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/digitalna osobna iskaznica/hgk 0.jpg
  • Slika
  • Slika
FOTO: HGK
 
Predstavnici tvrtki koje imaju potrebu za zapošljavanjem strane radne snage imali su danas priliku u HGK - Županijskoj komori Split iz prve se ruke informirati o procedurama pri zapošljavanju državljana trećih zemalja, novostima koje su nastupile, ali i izazovima s kojima se pritom mogu susresti.
 
Radionicu je već četvrtu godinu zaredom organizirala HGK - Županijska komora Split upravo s ciljem da pruži cjelovit pregled postupka, potrebne dokumentacije, procedura pri zapošljavanju stranih radnika te omogući gospodarstvenicima postavljanje pitanja predstavnicima mjerodavnih institucija.
 
''Ovu radionicu tradicionalno organiziramo s našim partnerima iz MUP-a Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Split kako bi se poslodavci detaljno informirali o postupcima pri zapošljavanju državljana trećih zemalja. Danas je ovdje više od 70 predstavnika tvrtki te ovakvo događanje predstavlja win-win situaciju, kako za tvrtke tako i za predstavnike institucija koji rade na izdavanju dozvola, jer što su poslodavci upućeniji u postupak, tim više olakšavaju i ubrzavaju rad službi'', rekao je predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš.
 
O postupanju MUP-a RH pri izdavanju dozvola za boravak i rad govorile su načelnica Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove PU Splitsko-dalmatinske Diana Jakšić i voditeljica službe Ružica Mikrut.
 
''Poslodavci koji su naši partneri u ovoj priči mogu maksimalno pomoći urednošću svoje dokumentacije, zato je ova radionica važna jer ćemo im objasniti kako će što prije i što brže opremiti predmet te tako i nama olakšati posao'', poručila je načelnica Jakšić. Prošle godine je, prema njenim riječima, PU splitsko-dalmatinska izdala otprilike 18 tisuća dozvola za boravak i rad, dok je zahtjeva bilo preko 25 tisuća, a u samo dva mjeseca ove godine izdano je 3.200 dozvola.
 
Sa Zakonom o strancima te podnošenjem zahtjeva za izdavanje dozvole za boravak i rad i izdavanje mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nazočne je upoznala rukovoditeljica Odjela za rad s poslodavcima HZZ-a Područne službe Split Martina Bartulović.
 
Zajednicu agencija za zapošljavanje, koja je koncem prošle godine osnovana pri Hrvatskoj gospodarskoj komori te mogućnosti zapošljavanja stranih radnika putem agencija predstavio je zamjenik predsjednika Zajednice Vinko Miše. Svima koji su se na licu mjesta željeli informirati o mogućnostima zapošljavanja strane radne snage putem agencija, omogućeni su direktni razgovori s nazočnim predstavnicima županijskih agencija za zapošljavanje.
 
Nakon prezentacija sudionici su imali priliku postavljati konkretna pitanja te razmijeniti iskustva i izazove s kojima se susreću pri zapošljavanju stranih državljana.
 
Predstavnici ŽK Split, kao i MUP-a i HZZ-a, pozvali su nazočne da dobro prouče i svojim se komentarima očituju na Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, koji je na javnom savjetovanju do 14. ožujka. A iz HGK su ujedno najavili da, pored edukacija o procedurama zapošljavanja, idu i korak dalje te su osmislili i Program za integraciju stranih radnika u društvo i poslovnu zajednicu. Program će trajati pet radnih dana, a u Splitu bi se trebao održati sredinom travnja.
 

Stranica