Trogir: vozač počinio jedanaest teških prekršaja, određeno mu zadržavanje

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/policijski auto 2.jpg

Određeno mu je zadržavanje u trajanju od 15 dana, a vozilo prvremeno oduzeto

Foto: ilustracija

U subotu u 03.30 sati u Planom policijski službenici su izdali zapovijed za zaustavljanje vozaču osobnog vozila koji se na istu oglušio i bježao je policijskim službenicima.
Nastavio je vožnju kolnikom ulice Ivana Pavla II iz smjera zapada u smjeru istoka, dolaskom do raskrižja s ulicom Braski dolac u mjestu Kaštel Lukšić, isti je prošao kroz raskrižje povećavajući brzinu kretanja te je skrenuo polukružno u lijevo, ponovo u smjeru zapada, za vrijeme dok je na semaforu za njegov smjer kretanja bilo uključeno crveno svjetlo, a zatim dolaskom u mjesto Plano, do raskrižja ulica Trogirska cesta, Cesta Plano i K. Trpimira, prošao kroz raskrižje povećavajući brzinu kretanja te je zadržao smjer kretanja, za vrijeme dok je na semaforu za njegov smjer kretanja bilo uključeno crveno svjetlo.
 
Vozač je izazvao je prometnu nesreću s materijalnom štetom tako da je vozeći odvojkom ulice Put Muline nije prilagodio brzinu kretanja svog vozila osobinama (uzak kolnik, oštar zavoj u lijevo) i stanju ceste (noć, neosvijetljeno) tako da ga može pravovremeno zaustaviti uslijed čega izlijeće van kolnika i udara prednjim desnim djelom vozila u visoko raslinje gdje se i zaustavlja. Nakon prometne nesreće izašao je iz vozila i nastavio bježati. Policijski službenici su ga pronašli u 04.30 sati i doveli u službene prostorije. Odveden je na pružanje liječničke pomoći i zadržan je u bolnici.
 
Utvrđeno je da nije bio vezan sigurnosnim pojasom, upravljao navedenim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje vozilom bilo koje kategorije isti je za vrijeme upravljanja vozilom koristio mobitel na način koji umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.
 
Također, odbio se podvrgnuti ispitivanju prisutnosti opojnih droga u organizmu i bez recepta iako je posjedovao tablete koje sadrže tvari "alprazolam", a koje se nalaze na listi opojnih droga.
 
Također, utvrđeno je da vozač upravlja navedenim vozilom za vrijeme dok mu je na snazi zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom zbog prikupljenih negativnih bodova.
              
Nadalje, remetio je javni red i mir tako da je omalovažavao i vrijeđao policijske službenike tako da je u Policijskoj postaji Trogir mahao desnom rukom na kojoj je imao vidljivo istaknutu tetovažu kojom vrijeđa i omalovažava policijske službenike.
 
Vozač, 26-godišnji muškarac  je ostvario obilježja prometnih prekršaja iz čl 32., čl. 59., čl. 163., čl. 196., čl, 51., čl, 282., iz čl. 216., iz čl. 286., čl. 293. st 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, iz članka 17. stavka 1. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira iz članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, te je uz optužni prijedlog odveden na općinski prekršajni sud. Muškarac je višestruki prometni recidivist koji je do sada 16 puta prekršajno sankcioniran zbog prometnih prekršaja, te je u optužnom prijedlogu zatraženo da mu se odredi zadržavanje i da mu se izrekne kazna zatvora,  a vozilo je privremeno oduzeto.

Nakon dovođenja određeno mu je zadržavanje u trajanju od 15 dana.

Stranica