Svečano obilježena 28. obljetnica smrti prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića

  • Slika /PU_SD/Slike/Aržano 2019 (5).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U ime Ministarstva unutarnjih poslova počast prvom poginulom policajcu odao je državni tajnik Žarko Katić, izaslanik ministra unutarnjih poslova, načelnik Uprave policije Ivan Merćep, načelnik PU splitsko-dalmatinske Dražen Vitez sa suradnicima i zapovjednik Specijalne jedinice policije Split Ante Vugdelija


U Aržanu, rodnom mjestu prvog poginulog hrvatskog redarstvenika danas je obilježena  28. obljetnica njegovog stradavanja. Uz članove obitelji Jović, na svečanosti je sudjelovao državni tajnik Žarko Katić kao izaslanik ministra dr.sc. Davora Božinovića, načelnik Uprave policije Ivan Merćep i načelnik PU splitsko-dalmatinske mr.sc. Dražen Vitez uz načelnicu i načelnike Sektora, zapovjednik Specijalne jedinice policije Split Ante Vugdelija, te načelnici Policijskih postaja Imotski, Sinj i Omiš i Postaje granične policije Trilj, kao i župan Splitsko-dalmatinske Blaženko Boban.
Obilježavanje obljetnice stradavanja započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestom groblju, posljednjem počivalištu Josipa Jovića. Nakon obitelji Jović i izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, vijence su položili i izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, gradova i općina, te braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
U župnoj crkvi Svih Svetih u Aržanu održana je Sveta misa za pokojnog Josipa Jovića i sve poginule hrvatske branitelje, koju je predvodio don Marko Trogrlić, policijski kapelan PU splitsko-dalmatinske, uz don Antu Čipćića, župnika u Aržanu i don Hrvoja Relju, također policijskog kapelana naše uprave. U svojoj propovijedi don Marko je, između ostalog, istaknuo: „Naslanjajući se na Isusovu riječ, mi vjerujemo i sigurni smo: Da, zaista, ljudski gledajući, potekla je Josipova nevina ljudska krv, ali je, zapravo, s njom i uz nju, potekla i Josipova ljubav. Ljubav nesebično i hrabro darovana svima nama. Jer doista: »Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.«  To je Josip učinio! Položio svoj život, položio sve ono što je imao. Neka počiva u miru Kristovu – on koji je za sve nas, svoje prijatelje, položio svoj mladi život – taj ponos Aržana, ponos Imotske krajine i ponos cijele Hrvatske nam Domovine.“
Kao i svake godine, u Osnovnoj školi „Josip Jović“ održana je svečana akademija na kojoj su sudjelovala djeca iz Aržana i Sviba. Dirnuli su srca svih prisutnih pripremljenim programom, svaku pjesmu i svaki stih ispunili su dječjom iskrenošću i ljubavlju i podsjetili sve prisutne da su Josip Jović i svi poginuli branitelji dali svoje živote za budućnost naše Hrvatske.
Nakog prigodnog obraćanja župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, nazočnima se obratio državni tajnik Žarko Katić, koji je naveo kako mu je velika čast što, kao izaslanik ministra unutarnjih poslova, gospodina Davora Božinovića, sudjeluje na ovom obilježavanju 28. obljetnice pogibije „vašeg i našeg, hrvatskog junaka – Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika“.
„Kao prva žrtva Domovinskog rata, Josip će zauvijek ostati upamćen u analima naše Republike Hrvatske. Izrazito veseli i budi duboko poštovanje činjenica da ga se vi, njegovi sumještani, na jednak način i s jednako živim i iskrenim pijetetom prisjećate svih ovih dugih 28 godina. To što njegove zasluge i žrtvu koju je podnio radi naše bolje budućnosti, tako predano prenosite mlađim generacijama, koje ga nisu imale priliku osobno upoznati, može jedino poslužiti kao primjer svima nama, kao primjer na koji se način junaci osnutka naše Domovine čuvaju u sjećanju, na koji način se ne dopušta da sjećanja na njihove zasluge izblijede, da njihova hrabrost padne u zaborav“ naveo je Žarko Katić.
 
Ovaj tekst završavamo stihovima koje je, u čast Josipa Jovića, napisala učenica šestog razreda Matea Brekalo.
 
Našem Josipu
 
Rumena kaplja krvi
U čistom, bijelom snijegu
Junak u odori modroj
Kao boja na svetom stijegu.
 
A umjesto grba na bijeloj boji
Utihnulo srce i snovi tvoji
Aržano tvoje i danas ponosno stoji
Dok još jednu godinu bez tebe broji.
 
Josipe, na livadi pokošeni cvijete,
Uspomenu na tebe čuvaju
Bistri plitvički slapovi
I ja, hrvatsko, aržansko dijete.
 

Stranica