Sumnjiče se za davanje lažnog iskaza

Policijski službenici PU S-D dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba provedenim zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Davanje lažnog iskaza i Sprječavanje dokazivanja.

Utvrđena je sumnja da je pet osoba ( u dobi od  40, 38, 32, 36 i 31 godine)  tijekom ispitivanja u svojstvu svjedoka-oštećenika  u Policijskoj postaji Kaštela premda prethodno upozoreni od strane policijskog istražitelja da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo isti iako svjesni navedenog neistinito su izjavili na zapisnik da im je u rujnu 2019. jedna osoba  prijetila smrću, te su postupajući na opisani  način ostvarili obilježja kaznenog djelo Davanje lažnog iskaza, a 40-godišnjak i kaznenog djela Sprječavanje  dokazivanja.

Nadalje, utvrđena je sumnja da tijekom kriminalističkog istraživanja događaja u kojemu je prijavljen 27-godišnjak za kazneno djelo prijetnja na području Zračne luke Split, također u rujnu 2019. isti nagovorio četiri osobe ( u dobi od  40, 30, 27 i 36-godina)  koji su potom dogovorili i uskladili sadržaj iskaza da nisu čuli prijetnje iako su znali da to nije istina. Navedenim postupanjem su na strani 27-godišnjaka  ostvarena   obilježja kaznenog djela  Sprječavanje dokazivanja, te na strani ostalih  navedenih obilježja  kaznenog djela Davanje lažnog iskaza
 
Također je utvrđena sumnja da je u srpnju 2019. na području Kaštela spomenuti 40-godišnjak  počinio kazneno djelo prijetnja na štetu jedne osobe, nakon čega je nagovorio  31- godišnjaka  i 36-godišnjaka da policijskim službenicima daju lažne iskaze da su se nalazili na mjestu počinjenja kaznenog djela  i da   prijavljeni nije prijetio oštećenom. Na takav način su  na strani 40-godišnjaka ostvarena obilježja kaznenog  djela sprječavanje dokazivanja, dok su na strani spomenute dvojice ostvarena obilježja kaznenog djela Davanje lažnog iskaza.

Protiv svih navedenih su podnesene odgovarajuće kaznena prijave nadležnom državnom odvjetništvu

Stranica