Sigurna turistička sezona

Slika /PU_SD/Slike/sigurna turistička sezona.jpg

U Makarskoj tradicionalna ophodnja hrvatskih i policajaca iz inozemstva

I ove godine u okviru projekta Sigurna turistička sezona koja se već 13. sezonu za
redom provodi u Makarskoj, tijekom turističke sezone boravit će policijski službenici iz Poljske i susjedne BiH. Akcija Sigurna turistička sezona na prostoru Splitsko-dalamtinske županije ove godine provodi se samo u Makarskoj i Trogiru, doznali smo od Dalibora Mihaljevića, policajca iz Makarske kojeg smo zatekli na gradskoj plaži zajedno s kolegom Nikolom Gućem, također iz Makarske koji odrađuje praksu, Nikom Barišićem iz Livna, te policajkama Đenitom Mehmedić iz Sarajeva koja prvi put sudjeluje u projektu u Makarskoj i Katarzyna Pilipiuk iz Poljske kojoj je ovo već treća sezona.
Ove godine je manje turista, ali projekt suradnje i te kako je značajan osobito u
ovogodišnja posebna vremena zbog koronavirusa, odnosno mjera koje se poduzimaju s ciljem sprečavanja širenja epidemije. Naime, najveći broj pitanja koje policajci dobiju je upravo vezan za tu temu. Policajke iz inozemstva nam rekoše kako njihovi sugrađani iz BiH i Poljske rado biraju Makarsku za svoj odmor, ali su ipak mnogi ove sezone oprezni.
Upoznati su da je ovdje dobra epidemiološka situacija, ali razumljivo mnogi dvojeći zbog neizvjesne situacije odlučili su  ostati u svojim zemljama, rekoše nam Mehmedić i Pilipiuk. No, oni su tu za one koji ipak nisu mogli odoljeti ljetovanju u Makarskoj uvjereni da će dobra epidemiološka slika potrajati. “U sklopu međunarodne policijske suradnje, a u okviru projekta Sigurna turistička sezona, tijekom ovog će ljeta na području Policijske postaje Makarska boraviti strani policijski službenici kao i prethodnih godina. Najveća pomoć od kolega policajaca iz inozemstva naše domaće snage očekuju u komunikaciji. Budući da su upoznati s hrvatskim propisima i hrvatskim zakonodavstvom, bit će od pomoći i nama i svojim sugrađanima koji ovdje borave.
Većina policajaca u Makarskoj govori engleski tako da međusobna suradnja s kolegama iz Poljske neće biti otežana, a s kolegama iz BiH i nema jezičnih barijera” – istaći će policijski službenik PP Makarska Dino Nemčić, voditelj zadužen za rad s policajcima koji sudjeluju u ovom međunarodnom projektu suradnje.

Stranica