„SafetyNet-Bitka za sigurnost“- pozivamo na oprez

Slika /PU%20splitsko-dalmatinska%202022/Vijesti%20(svakodnevno)/racunalne%20prijevare.jpg

Nemojte dijeliti kartični pin ili lozinku za online bankarstvo, a za uplatu na vaš račun kupcu je dovoljno poslati samo IBAN broj i vaše ime i prezime a nikako CVC/CVV kod

FOTO: ilustracija

Zaprimljene su dvije prijave računalne prijevare. U prvom slučaju, oštećena osoba je  putem internetskog oglasnika  radi  kupnje mobitela stupila u kontakt s  navodnim prodavateljem koji ga je naveo da obavi uplatu dva puta navodeći da prva uplata nije uspjela, a potom je primijetio da mu je s računa skinuto više od 1800 eura. U drugom slučaju  je oštećena osoba oglasila prodaju sata  nakon čega ga je kontaktirao navodni kupac i naveo ga da zbog realizacije prodaje ustupi podatke za pristup svom bankovnom računu, što je i napravio međutim nedugo potom  primijetio je  da mu je s računa skinuto  450 eura.

Na okolnosti zaprimljenih prijava provodi se kriminalističko istraživanje.

Počinitelji ovdje vješto koriste neznanje ili zbunjenost žrtve oko procesa uplate odnosno isplate  sredstava s računa. Prilikom uplate na račun, potrebni podaci su IBAN broj računa, dok su za terećenje računa potrebni broj bankovne kartice i sigurnosni kod, a ponekad i dodatna autorizacija ako se radi o 3D sigurnosnoj provjeri.

Budite oprezni:

- Ako nešto prodajete, za uplatu na vaš račun kupcu je dovoljno poslati samo IBAN broj i vaše ime i prezime a nikako CVC/CVV kod( kod za verifikaciju koji se nalazi na poleđini kartice, a koji se koristi kod internetskih plaćanja) 
       
- Nemojte dijeliti kartični pin ili lozinku za online bankarstvo. Ne šaljite novac na neki nepoznat račun bez prethodne provjere a ako mislite da se radi o lažnom pozivu za uplatu prijavite svojoj banci.

Obzirom da se skoro svakodnevno pojavljuju novi načini računalnih prijevara, važno je informirati se radi čega Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi preventivnu kampanju „SafetyNet- Bitka za sigurnost“.

Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome..

Posjetite stranice Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi.

Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.
 
Više o samoj usluzi možete pročitati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-provjeru-internetskih-trgovina/.

Stranica