„SafetyNet-Bitka za sigurnost“: phishing prijevara

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/Računalna sigurnost.jpg

Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome……

FOTO: PU SD
 
Policijski službenici Druge policijske postaje zaprimili su prijavu kaznenog djela Računalne prijevare. Naime, oštećena je preko internetskog oglasnika pronašla oglas za kupnju uređaja te je poslala poruku nakon čega je zaprimila poruku s linkom i slijedeći daljnje upute u predviđene rubrike upisala je svoje osobne podatke. Nakon što je otvorila link i unijela svoje bankovne podatke s računa joj je skinut novac.
 
Među evidentiranim kaznenim djelima u protekloj godini, najviše je bilo phishing prijevara a najčešće žrtve bile su osobe koje su oglašavale prodaju svojih predmeta na internetskim oglasnicima. Prevaranti u vrlo kratkom roku od objavljivanja oglasa kontaktiraju žrtvu i dogovaraju kupnju i dostavu predmeta koji se prodaje. S žrtvama uspostavljaju kontakt preko popularne mobilne aplikacije za komunikaciju te im u poruci šalju poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj. Upute prodavatelja odnosno žrtvu da unese podatke koji se traže na internetskoj stranici, navodno radi potrebe izvršavanja uplate na njihov račun i dostavljanja paketa.

Stvarni cilj prevaranata je prikupiti podatke bankovne kartice žrtve koji su potrebni za izvršavanje isplate s računa prodavatelja. Naime, broj kartice i CVV broj (drugi naziv je CVC, troznamenkasti kod na poleđini kartice) koji se traže da žrtva unese na krivotvorenoj internetskoj stranici na koju je došla putem poveznice koju je poslao počinitelj, čim ih žrtva unese postaju vidljivi počinitelju koji ih odmah koristi u legalnoj aplikaciji (internet bankarstvo ili servis za plaćanje na internetu) s ciljem da prisvoji njezin novac. To se najčešće čini kupnjom kriptovaluta ili transferom novca na drugi bankovni račun koji je u pravilu u inozemstvu.

Počinitelji ovdje vješto koriste neznanje ili zbunjenost žrtve oko procesa uplate odnosno isplate  sredstava s računa. Prilikom uplate na račun, potrebni podaci su IBAN broj računa, dok su za terećenje računa potrebni broj bankovne kartice i sigurnosni kod, a ponekad i dodatna autorizacija ako se radi o 3D sigurnosnoj provjeri.
 
Upravo zbog informiranja građana i prevencije Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokrenula je preventivnu kampanju: SafetyNet – Bitka za sigurnost
 

Stranica