SafetyNet-Bitka za sigurnost-oprez prije klika: investicijska prijevara

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Prevencija/za web org.jpg
Neki se građani olako  upuštaju se u trgovanje kripto valutama na internetu, vjerujući osobama koje su upoznali isključivo preko društvenih mreža i Interneta i nikada ih nisu sreli uživo. Nakon što poklone vjeru nepoznatoj osobi koja im obećava brzu i veliku zaradu, ulažu velika novčana sredstva i upuštaju se u trgovanje preko internetskih stranica, ne znajući da im tako zapravo poklanjanju i svoj novac.
 
U posljednjem zabilježenom slučaju investicijske prijevare osoba je oštećena za nekoliko tisuća eura. Naime, jučer smo zaprimili prijavu oštećene koja je stupila u kontakt s nepoznatom osobom na Internetu koji joj je ponudio trgovanje dionicama i kriptovalutama. Uz njegovu pomoć otvorila je korisničke račune kod dvije firme koje se navodno bave trgovanjem, te je u više navrata uplaćivala velike iznose novca, a sve kako bi navodno  takvom investicijom ostvarila dobit u kratkom vremenu. U trenutku kad je htjela podići svoju dobit, nije više mogla pristupiti svojim računima kod navodnih firmi za trgovanje.

Želimo naglasiti da je važno da osobe koje se žele upustiti  u ovakvu trgovinu moraju biti educirane o načinu investiranja, te savjetujemo da, ukoliko nemaju takvih znanja, potraže  osobe koje su stručne i ovlaštene za takvu trgovinu. Osim na internetu, ulagati se može i ugovaranjem zastupanja u poslovnicama koje sigurno postoje i na vašem području. 

Znanje o načinima investiranja, o tvrtkama i osobama koje su ovlaštene za ovakav način ulaganja ključno je da biste izbjegli mogućnost da budete prevareni. Svaka nevjerojatna ponuda o brzoj i lakoj zaradi svakako je trenutak kada vam se treba upaliti alarm.

Budite sumnjičavi i sve provjerite više puta, raspitajte se kod osoba koje su do sada investirale, kako i na koji način su to radile. Ne upuštajte se u „vrhunske“ investicije koje su „životna prilika“  koju morate baš sada zaključit, ovog trena.

Razmislite, je li s druge strane osoba koja ima dobre namjere!
 
U siječnju ove godine evidentirali smo 10 kaznenih dijela računalne prijevare. U cilju informiranja građana i prevencije Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokrenula je preventivnu kampanju SafetyNet-Bitka za sigurnost
Na internetskoj stranici Policijske uprave splitsko-dalmatinske građani na jednom mjestu mogu saznati sve informacije o raznim vrstama računalnih prijevara. U želji da informacije budu dostupne što većem broju građana na plakatima ove preventive akcije nalazi se i QR code koji omogućuje da se jednostavno, jednim klikom, dobiju sve informacije o vrstama prevara i načinu zaštite.

Stranica