"SafetyNet-Bitka za sigurnost": informiranje na Sveučilišnom odjelu za stručne studije

  • Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Prevencija/investicijska prijevara.jpg
  • Slika
  • Slika

Informiranjem i savjetovanjem građana do sigurnijeg interneta

FOTO: PU splitsko-dalmatinska

U četvrtak, 22. svibnja 2024.godine na Sveučilišnom odjelu za stručne studije održano je savjetovanje-panel rasprava o računalnoj sigurnosti za profesore i djelatnike studija.

Uz uvodne riječi i moderiranje izv. prof. dr. sc. Marijane Bartulović na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti, sudjelovale su Ivna Poljak Marunica, policijska službenica za kibernetičku sigurnost i Antonela Lolić, voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću.

„SafetyNet-Bitka za sigurnost“ preventivni je projekt Policijske uprave splitsko-dalmatinske koji je u svojim počecima bio usmjeren na zaštitu djece na internetu, a aplikaciju su kreirali članovi udruge mladih programera DUMP s FESB-a.
Obzirom na negativne trendove kriminaliteta koji se odnose na računalne prijevare, „SafetyNet-Bitka za sigurnost“ dobila je svoju novu dimenziju i sada obuhvaća savjetovanje i informiranje svih građana.

Prevencija računalnih prijevara može se postići kontinuiranim informiranjem i edukacijom radi čega Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi informiranje održavanjem panel rasprava. Ovaj put informiranje je organizirano uz potporu Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti, a cilj nam je da se o ovoj izuzetno značajnoj temi današnjice razgovara trajno.

Policijska službenica Ivna Poljak Marunica danas je govoreći o stvarnim primjerima iz prakse ukazala koliko su kompleksa i zahtjevna kriminalistička istraživanja ovakvih kaznenih djela, te da prevaranti svakoga dana smišljaju nove načine kako ukrasti osobe podatke i steći protupravnu imovinsku korist.  

Uz aktivno sudjelovanje svih nazočnih panela rasprave su postale mjesto razmjene informacija i razgovora o svakodnevnim realnim opasnostima koje prijete u virtualnom svijetu.
 
 
 
 

Stranica