„SafetyNet 2.0 - Bitka za sigurnost“ : romantična prijevara

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Prevencija/romantična prijevara za web.jpg

Nepoznata osoba oštečenoj se predstavila kao vojna osoba legije stranaca

Foto: ilustracija

Neki se građani olako upuštaju u sumnjivu komunikaciju i uplatu novca na internetu, vjerujući osobama koje su upoznali isključivo preko društvenih mreža i interneta i nikada ih nisu sreli uživo. Nakon što poklone vjeru nepoznatoj osobi, uplaćuju novčana sredstva, ne znajući da im tako zapravo poklanjanju svoj novac.
 
U posljednjem evidentiranom slučaju zaprimljena je prijava oštećene koja je putem društvene mreže stupila u kontakt s nepoznatom osobom na internetu koja se predstavila kao vojna osoba legije stranaca. Nakon nekoliko mjeseci komunikacije, osoba je zadobila povjerenje oštećene te je zatražio da mu uplati iznos od 400 eura što je oštećena i učinila, a nakon čega je osoba prekinula komunikaciju s oštećenom.
 
 
Obzirom na učestale računalne prijevare, raznih oblika, Policijska uprava splitsko dalmatinska je tijekom prošle godine inicirala preventivnu kampanju „SafetyNet- Bitka za sigurnost“.
 
Cilj ove kampanje je informirati građane  o vrstama računalnih prijevara, ali i načinima zaštite i zato Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome..

Također, posjetite stranice Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi.

Stranica