Rezultati pojačanih aktivnosti u prometu tijekom proteklog vikenda

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama PU splitsko-dalmatinske provedene su pojačane aktivnosti u prometu, s naglaskom na tzv. faktore rizika, odnosno prekršaje upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, prekoračenja brzine, nekorištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima i korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom. Tom prilikom je sankcionirano ukupno 679 prometnih prekršaja. 62 osobe zatečene su u vožnji pod utjecajem alkohola, 196 u prekoračenju brzine, dok ih je 189 sankcionirano zbog nekorištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima, a 32 zbog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom. Također, 5 osoba je zatečeno prilikom upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 4 su upravljale vozilom u vrijeme dok im je na snazi bila zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom, a 7 osoba je zatečeno u vožnji neregistriranih, odnosno tehnički neispravnih vozila.
Najviša utvrđena koncentracija alkohola iznosila je 1,87 g/kg.
Zabilježeno je i pet prekršaja recidivista, od kojih se 1 odnosi na upravljanje vozilom dok je vozaču bila na snazi zaštitna mjera zabrane upravljanja, 2 prekršaja odnose se na upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 1 prekršaj na upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, a 1 na odbijanje podvrgavanju ispitivanja prisutnosti droga u organizmu.
U navedenom periodu zabilježeno je 19 prometnih nesreća, od kojih 15 s materijalnom štetom. U 4 prometne nesreće ozlijeđeno je ukupno 5 osoba - 4 osobe su lakše, a 1 je teško ozlijeđena.

Stranica