Rezultati akcije „Pješak“ i stanje sigurnosti u prometu u veljači 2019. godine

Podsjećamo sve sudionike u prometu na obvezu poštivanja prometnih propisa.

Jučer  je na prometnicama  Policijske uprave splitsko-dalmatinske provedena akcija u prometu „Pješak“ kojom prilikom je utvrđeno 87 prekršaja od čega 15 prekršaja pješaka i  48 prekršaja vozača prama pješacima, te 14 prekršaja u odnosu na korištenje  sigurnosnog  pojasa za vrijeme vožnje i 2 u odnosu na  korištenje mobitela  za vrijeme upravljanja vozilom.
 
Na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske  u veljači 2019. godine nije bilo smrtno stradalih osoba, dok je u istom periodu prošle godine smrtno stradala jedna osoba.
Iz podataka o prometnim nesrećama  tijekom veljače ove godine bilježimo 156 prometnih nesreća, odnosno 1,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada ih je evidentirano 154.  Ozlijeđeno je 95 sudionika prometnih nesreća (78 lakše i 17 teže ozlijeđenih), dok su  u istom razdoblju prošle godine ozlijeđena ukupno74 sudionika prometnih nesreća ( 58 lakše i 16 teže ozlijeđenih).
U najvećem broju slučajeva  neprilagođena brzina, te oduzimanje prednosti prolaska  utvrđeni su kao uzroci prometnih nesreća( njih 20 odnosno 27), dok je u 43 prometne nesreće utvrđena alkoholiziranost sudionika.
 
 
Policijski službenici će i tijekom ovog vikenda provoditi pojačani nadzor vozila i vozača na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Napominjemo  da će se prema vozačima koji čine najteže prometne prekršaje, a posebice prema recidivistima, dosljedno, sukladno zakonu, primjenjivati policijske ovlasti. U cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama policija će i dalje poduzimati  aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje  najtežih prekršaja  kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece), nepropisne uporabe mobitela, te drugih  teških prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne  nesreće.
 
Isto tako skrećemo pozornost na sigurnosni aspekt u  prometu u odnosu na motocikliste/ mopediste. Naime, u prvih sedam dana ovog mjeseca već bilježimo  prometne nesreće u kojima su sudjelovali motocikli/ mopedi i u kojima je teško ozlijeđeno  sedam osoba.
 
 

Stranica