Rezultati akcije „Pješak“ i stanje sigurnosti u prometu u prvom mjesecu 2019. godine

Sukladno najavi, 7. veljače od 10 do 13 sati, na prometnicama PU splitsko-dalmatinske provedena je akcija „Pješak“. Tom prilikom je sankcionirano ukupno 111 prekršaja, od kojih se 26 odnosi na prekršaje pješaka, a 19 na prekršaje vozača prema pješacima. Evidentirano je i sankcionirano 14 prekršaja korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 2 prolaska kroz crveno svjetlo, 8 prekoračenja brzine, 19 prekršaja nekorištenja pojaseva za vrijeme vožnje i 1 prekršaj nekorištenja zaštitne kacige na motociklu. 

Tijekom siječnja na području PU splitsko-dalmatinske evidentirano je 148 prometnih nesreća, odnosno 16,38% manje nego u istom razdoblju prošle godine, kada ih je evidentirano 177. U padu je broj teško ozlijeđenih u prometnim nesrećama u siječnju za 52% (2019. 12 teško ozlijeđenih, a 2018. 25), kao i broj lakše ozlijeđenih za 8,20% (2019. 61, a 2018. 56). U prometnim nesrećama tijekom siječnja smrtno je stradala jedna osoba, kao i u siječnju prošle godine.

U najvećem broju slučajeva (39) neprilagođena i nepropisna brzina utvrđeni su kao uzroci prometnih nesreća, dok je u 32 prometne nesreće utvrđena alkoholiziranost sudionika.
Najtežaprometna nesreća u dogodila se 14. siječnja u poslijepodnevnim satima, na raskrižju državne ceste D8 i Putaljskog puta u Kaštel Sućurcu, a koja je za posljedicu imala smrt 73-godišnje pješakinje koja je preminula na mjestu događaja i materijalnu štetu na tri osobna vozila.

U cilju smanjenja broja prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno podizanja razine sigurnosti svih kategorija sudionika u cestovnom prometu, policijski službenici će i dalje nastaviti s provođenjem redovitih i ciljanih akcija, u kojima će zahvaćati najznačajnije prekršaje, koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s najtežim prometnim nesrećama. 

Sukladno navedenom, obavještavamo da će se i tijekom nadolazećeg vikenda provoditi pojačani nadzor vozila i vozača na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, kojom prilikom će se posebno zahvaćati prekršaji prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom i nekorištenja pojaseva za vrijeme vožnje

Stoga, još jednom podsjećamo sve sudionike u prometu na obvezu poštivanja prometnih propisa, da posebno vode računa o najugroženijim kategorijama sudionika u prometu (pješaci, djeca, motociklisti, biciklisti), da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na kolnicima, ne koriste mobitel za vrijeme upravljanja vozilom, te da ne sjedaju za upravljač vozila ukoliko su prethodno konzumirali alkohol ili droge!

Stranica