Računalna prijevara: upozorenje za građane

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/Računalna prijevara.jpg

Savjetujemo građane da ne ustupaju svoje osobne podatke nepoznatim osobama i ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.

FOTO: ilustracija

Zaprimljena je prijava 62-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Naime, oštećeni je putem internetskog oglasnika oglasio prodaju artikla, nakon čega mu se obratila nepoznata osoba i dovela ga u zabludu navodeći kako će kupiti njegov artikl pri tom tražeći da podatke o svojoj bankovnoj kartici radi uplate. Oštećeni 62-godišnjak je nakon danih podataka sa svoje bankovne kartice ubrzo shvatio da je nepoznata osoba  iskoristila te podatke obzirom da mu je s računa podignut novac. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.
 
Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela građanima savjetujemo da budu vrlo oprezni u kupovini on line i kome se obraćaju za kupnju i prodaju, te da ne ustupaju svoje osobne podatke nepoznatim osobama i ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.
 
Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i na članku Internet prijevare.
 

Stranica