Računalna prijevara putem lažnog SMS – građani OPREZ!!!

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Prevencija/Publikacija5.jpg

 Pod krinkom plaćanja troškova poštarine od nekoliko eura ili centi za dostavu paketa traže da upišete svoje podatke s kartice

Foto: PU splitsko dalmatinska

Jučer su zaprimljene tri prijave oštećenih koji su dana 6. studenog na svoj mobitel zaprimili SMS poruku koja je sadržavala poveznicu na krivotvorenu internet stranicu, u kojoj bi se pojavio nalog za plaćanje nastalih troškova dostave, a nakon što bi oštećena osoba unijela podatke svojih bankovnih kartica istima je s računa skinut novac. Na okolnosti događaja provodimo kriminalističko istraživanje.

Upozoravamo građane da ukoliko zaprime ovakve SMS poruke, koje sadržavaju poveznicu na druge internet strance, a u kojima se pod krinkom plaćanja troškova poštarine od nekoliko eura ili centi za dostavu paketa traži da upišu svoje podatke s kartice, budu oprezni, da ne upisuju podataka s kreditne kartice, stranicu zatvore i izbrišu  SMS.
 
U cilju informiranja građana i prevencije Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokrenula je preventivnu kampanju SafetyNet-Bitka za sigurnost.Na internetskoj stranici Policijske uprave splitsko-dalmatinske građani na jednom mjestu mogu saznati sve informacije o raznim vrstama računalnih prijevara. U želji da informacije budu dostupne što većem broju građana na plakatima ove preventive akcije nalazi se i QR code koji omogućuje da se jednostavno, jednim klikom, dobiju sve informacije o vrstama prevara i načinu zaštite.

Stranica