Računalna prijevara putem lažnog SMS-a

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/19-03-phishing-002.jpg

Pod krinkom plaćanja troškova poštarine od nekoliko eura ili centi za dostavu paketa traže da upišete svoje podatke s kartice

FOTO: ilustracija
 
Jučer je zaprimljena kaznena prijava oštećenog muškarca koji je na mobitel zaprimio obavijest putem lažne SMS poruke da mu je pristigao paket, no da preko zaprimljene poveznice internetskog preglednika uplati dodatne troškove dostave kako bi se pošiljka mogla isporučiti. Preglednik ga je preusmjerio na lažnu stranicu društva koje se bavi dostavom paketa. Na navedenoj stranici unio je podatke sa svoje bankovne kartice i ubrzo nakon toga utvrdio da je s njegovog računa skinut iznos od gotovo 900 eura.
Provodi se kriminalističko istraživanje u vezi kaznenog djela Računalne prijevare.
 
Upozoravamo građane da budu oprezni ukoliko zaprime ovakve SMS poruke, koje sadržavaju poveznicu na druge internet strance, a u kojima se pod krinkom plaćanja troškova poštarine od nekoliko eura ili centi za dostavu paketa traži da upišu svoje podatke s kartice. Preporučamo građanima da ne daju tražene podatke, pogotovo ne podatke s poleđine svojih debitnih i kreditnih kartica te da zaprimljene lažne SMS poruke obrišu, a poveznice u njima ne otvaraju!
 
U cilju informiranja građana i prevencije Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokrenula je preventivnu kampanju SafetyNet-Bitka za sigurnost.
 

Stranica