​Računalna prijevara

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/19-03-phishing-002.jpg

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da svakako provjere  adrese pošiljatelja elektroničke pošte

FOTO: ilustracija
 
Jučer, 16. rujna 2024. je zaprimljena prijava  kaznenog djela Računalna prijevara. Naime, oštećena osoba je putem internetskog oglasnika oglasila prodaju cipela. Nedugo potom je na svoju mail adresu dobila poruku da su cipele prodane i da upiše svoje bankovne podatke na aplikaciju koja je istovjetna s bankom gdje ima račun. Nakon provjere svog računa oštećena je primijetila da nema uplate novca za cipele već joj je s računa skinut iznos veći od tisuću eura. Na okolnosti zaprimljene prijave provodi se kriminalističko istraživanje.
 
Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome.

Posjetite stranice Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi.
Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.
Više o samoj usluzi možete pročitati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-provjeru-internetskih-trgovina/ .

Stranica