Računalna prijevara

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/19-03-phishing-002.jpg
FOTO: ilustracija
 
Zaprimljena je još prijava  kaznenog djela Računalne prijevare.

Naime, oštećena osoba je putem internetskog oglasnika oglasila prodaju fotoaparata, nakon čega ju je  kontaktirala nepoznata ženska osoba predstavljajući se zainteresiranom za kupnju. Potom je nepoznata navela kako će platiti fotoaparat preko aplikacije koju će poslati a koju je potrebno da prodavateljica otvori i upiše podatke bankovnog računa. Kada je oštećena upisala te podatke nedugo potom je primijetila da  joj je s računa „skinuto“ više od 600 eura.

Na okolnosti zaprimljene prijave provodi se kriminalističko istraživanje.

 
Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara. 
 
Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome.

Ukoliko sumnjate na prijevaru, pozivamo građane da svaki takav način komunikacije prijave policiji.
 
Posjetite stranice Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi.

Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.

Više o samoj usluzi možete pročitati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-provjeru-internetskih-trgovina/ .
 

Stranica