​Računalna prijevara

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/Računalna prijevara.jpg
FOTO: ilustracija
 
Jučer je 64-godišnjakinja prijavila računalnu prijevaru. Naime, tijekom posljednjih nekoliko dana pristupila je putem Interneta ponudi za kupnju Bitcoin valute nakon čega ju je kontaktirao nepoznati muškarac od kojeg je dobila e-mail s uputom za ulazak u Internet bankarstvo prilikom čega je koristila pin odnosno bankovne podatke. Nedugo potom je zamijetila kako joj je s računa skinut veći iznos novca. Slijedi kriminalističko istraživanje.
 
Kako ne biste postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela građanima savjetujemo da budu vrlo oprezni u korištenju ponuda putem Interneta vodeći računa o tome da ne ustupaju svoje osobne podatke i ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.
Ova računalna prijevara poznata je kao Phishing prijevara a koristi krivotvorene mrežne stranice tvrtki. Naime, radi se o e-pošti koja naizgled dolazi od stvarne tvrtke no obično sadrži poveznice koje vode na krivotvorenu mail adresu i Internet stranicu tvrtke gdje se od žrtve traži da otkrije svoje bankovne i/ili osobne podatke ili pak da na lažni račun uplati novac kod kupnje ili prodaje.
Kako prepoznati znakove?
Lažne stranice tvrtki ili banaka izgledaju gotovo identično njihovim pravim stranicama. 
U cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva
„SafetyNet-Bitka za sigurnost“  jer želimo da 2023.godina bude godina sigurnijeg interneta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta.
 

Stranica