Prijavljena prijevara – pozivamo na oprez

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Vijesti (svakodnevno)/safetvnet 2.0.jpg

Budite oprezni i sumnjičavi 

FOTO: ilustracija

Zaprimljena je  kaznena prijava oštećenog muškarca koji je na svoj telefon zaprimio poziv od strane nepoznate muške osobe   s ponudom da mu  se može izvršiti povrat izgubljenog novca, a nakon što je prethodno na internetu kliknuo na oglas u kojem se nudi takva  pomoć. Nakon što je nepoznatoj osobi dao podatke svoje bankovne kartice shvatio je da mu je s računa podignuto oko 1300 eura.  
Na okolnosti zaprimljene prijave provodi se  kriminalističko istraživanje.
 
Budite oprezni:
  • Ako nešto prodajete, za uplatu na vaš račun kupcu je dovoljno poslati samo IBAN broj i vaše ime i prezime a nikako CVC/CVV kod( kod za verifikaciju koji se nalazi na poleđini kartice, a koji se koristi kod internetskih plaćanja) 
  • Prilikom uplate na račun, potrebni podaci su IBAN broj računa, dok su za terećenje računa potrebni broj bankovne kartice i sigurnosni kod, a ponekad i dodatna autorizacija ako se radi o 3D sigurnosnoj provjeri.
  • Nemojte dijeliti kartični pin ili lozinku za online bankarstvo. Ne šaljite novac na neki nepoznat račun bez prethodne provjere a ako mislite da se radi o lažnom pozivu za uplatu prijavite svojoj banci.
Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome..

Više informacija i savjeta kako izbjeći investicijske prijevare mogu se pronaći u projektu MUP-a Web heroj-ULOVIMO LIKA S WEBA KOJI TVOJE € VREBA

Stranica