Pozivamo građane na oprez PRIJE KLIKA!

Slika /PU splitsko-dalmatinska 2022/Prevencija/za web org.jpg

Budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju.

FOTO: ilustracija

Zaprimljena je prijava 37-godišnjaka koji je oglasio prodaju artikla na internetskom oglasniku  nakon čega mu se javila osoba  navodno zainteresirana za kupnju, te mu poslala poveznicu koju je ispunio i unio  bankovne  podatke, međutim ubrzo je shvatio da je prevaren kada mu je s računa skinut novac.
 
Internetski prevaranti vrlo su inovativni u korištenju novih tehnologija ali i vješto koriste spoznaje ljudske psihologije. Svaki korisnik interneta može biti njihova meta. Stoga, prilikom korištenja Interneta i uživajući u svim dobrim stvarima koje je omogućio, ne smijemo zaboraviti da i na internetu postoji opasnost i da zbog toga moramo uvijek biti oprezni.
 
Naučite što prije prepoznati prijevaru. Stvarni cilj prevaranata je prikupiti podatke bankovne kartice žrtve koji su potrebni za izvršavanje isplate s računa prodavatelja. Naime, broj kartice i CVV broj (drugi naziv je CVC, troznamenkasti kod na poleđini kartice) koji se traže da žrtva unese na krivotvorenoj internetskoj stranici na koju je došla putem poveznice koju je poslao počinitelj, čim ih žrtva unese postaju vidljivi počinitelju koji ih odmah koristi u legalnoj aplikaciji (internet bankarstvo ili servis za plaćanje na internetu) s ciljem da prisvoji njezin novac.
U svakom slučaju, budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju.
 
U cilju informiranja građana i prevencije Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokrenula je preventivnu kampanju „SafetyNet-Bitka za sigurnost“
 Na internetskoj stranici Policijske uprave splitsko-dalmatinske građani na jednom mjestu mogu saznati sve informacije o raznim vrstama računalnih prijevara. U želji da informacije budu dostupne što većem broju građana na plakatima ove preventive akcije nalazi se i QR code koji omogućuje da se jednostavno, jednim klikom, dobiju sve informacije o vrstama prevara i načinu zaštite.

Stranica