Povodom obilježavanja Dana policije organizirana akcija darivanja krvi

  • Slika /PU_SD/Slike/01.png
  • Slika
  • Slika

Samoj akciji odazvalo se 196 dobrovoljnih davatelja, 185 djelatnica i djelatnika PU splitsko-dalmatinske, 12 građana i umirovljenih djelatnika. Ukupno je tom prilikom prikupljeno 180 doza krvi.

U službenim prostorijama Specijalne jedinice Split u Mravincima, a u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa grada Splita, Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Policijske uprave splitsko-dalmatinske organizirao je 22. i 23.rujna 2020.godine treću ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akciji dobrovoljnog darivanja krvi pored policijskih službenika odazvala se nekolicina građana kao i umirovljeni policijski službenici. Ovo je bila treća organizirana akcija darivanja krvi ove godine.
 
Akciji se odazvalo se 196 dobrovoljnih davatelja, 185 djelatnica i djelatnika PU splitsko-dalmatinske, 12 građana i umirovljenih djelatnika. Ukupno je tom prilikom prikupljeno 180 doza krvi. Krv je po prvi put dalo 6 novih darivatelja i to 4 policijska službenika i 2 policijske službenice.
 
I ovaj put su zabilježeni rekorderi u darivanju: Marin Banović, policijski službenik kojem je ovo bio 76. put da je darivao krv, Borčić Vinko umirovljeni policijski službenik koji je krv darivao 59 puta,  s 58 darovanih doza može se pohvaliti policijski službenik PAP Resnik Ivica Klarić dok su 56 puta krv darivali policijski službenici Ivica Balek i Jozo Bilobrk djelatnici Sektora kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske.  
Akciji darivanja krvi pristupilo je i 17 policijskih službenica,  a kolegica Blaženka Laušić krv je do sada darivala već 24 puta.
 
Policijski službenici su također bili aktivni u darivanju krvi i za vrijeme pandemije COVID-19, kada su na apele i pozive iz KBC-a Split nesebično odazivali, te su tijekom srpnja i kolovoza na poziv i apel Odjela za transfuzijsku medicinu KBC-a Split prikupili 50 doza krvi, a od početka godine je ukupno na Odjelu za transfuzijsku medicinu od strane djelatnika ove Policijske uprave prikupljeno 115 doza krvi.
 
Također nas posebno veseli činjenica i dobar odaziv policijskih službenika iz  Makarske, Imotskog i Vrgorca. 37 policajaca iz tih postaja nisu razmišljali o udaljenosti i  vremenu jer humanost je iznad svega.
 
Tijekom 2019. godine Klub je organizirao 4 akcije darivanja krvi kojom prilikom je prikupljeno ukupno 709 doza krvi, dok je još na Odjelu za transfuzijsku prikupljeno jpš 251 doza što je ukupano 960 doza krvi ili 480 litara ove dragocjene tekućine. S ovom brojkom Klub dobrovoljnih darivatelja krvi PU splitsko-dalmatinske je najaktivniji klub na području Splitsko-dalmatinske županije.
 
 Klub dobrovoljnih darivatelja krvi PU Splitsko-dalmatinska osnovan je 19.prosinca 1997. godine kao jedini takav u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Klub danas ima 620 aktivnih članova što je i rezultiralo dosadašnjim uspješnim akcijama darivanja krvi. Cilj kluba je osigurati dovoljne količine krvi onima kojima je potrebna. Klub tradicionalno tijekom godine organizira četiri akcije dobrovoljnog darivanja krvi, a svaka traje po dva dana.
 
Hvala svim dobrovoljnim darovateljima, članovima Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi Policijske uprave splitsko-dalmatinske, te posebno onima koji su se odazvali i ovoj akciji jer  svaka kap je dragocjena.

Daruj krv, spasi život!

Stranica