Pokažimo brigu za zdravlje i sigurnosti starijih osoba

Slika /PU_SD/Slike/policija automobil 2.jpg
Policijska uprava splitsko-dalmatinska kontinuirano provodi projekt „Prevencija kaznenih djela na štetu starijih osoba“, na način da smo dosad u udrugama umirovljenika i u domovima za starije i nemoćne organizirali ciljana predavanja kako bi starijim osobama približili navedenu problematiku i ukazali im na načine i metode samozaštite od imovinskih kaznenih djela.
Vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana u vrijeme epidemije COVID 19,  traži posebnu brigu i interes za sigurnost i zdravlje starijih osoba. Nažalost, zbog epidemioloških razloga,  trenutačno nismo u mogućnosti ostvariti neposredan kontakt s osobama starije životne dobi.

Cilj policije je  upozoriti naše starije sugrađane, a i one koji skrbe o njima, na pojačan oprez. Zbog toga želimo na ovaj način još jednom skrenuti pažnju:

Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti te sve pritom lažno predstavljaju, najčešće kao djelatnici HEP-a, HRT-a, raznih inspekcijskih službi i slično. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara.
 
- Spriječite prijevare i krađe:
Ne puštajte u kuću nepoznate osobe, ne kupujte na vratima i svoje osobne dokumente ne davati  nikom osim bliskim osobama od povjerenja
- Vodite računa o sigurnosti u obiteljskom domu:
Osvijetlite prostore kretanja, koristite protu klizne podloge i  uklonite kablove sa poda te zapaljive predmete i instalacije od mjesta kuhanja i pečenja
- Kad trebate pomoć zovite žurne službe:
Osigurajte da vam telefon i važni brojevi žurnih službi i vaših bližnjih budu na dohvat ruke. Kad zovete razmislite i navedite točnu adresu nezgode, dajte i druge podatke a razgovor završite tek kad vam dozvoli služba koju ste kontaktirali    

Svaku sumnju na osobe i događaj koji mogu ugroziti vašu sigurnosti ODMAH prijavite policiji pozivom na broj 192! 

Sve naše sugrađane još jednom molimo:

- Štite zdravlje svoje i svojih starijih ukućana:
 poštujte preporuke o nošenju maski, pranju ruku i zadržavanju fizičke udaljenosti ali ostanite povezani i u kontaktu, jer starije osobe trebaju našu pažnju i pomoć.

U nadi da ćemo našim savjetima pomoći, ovu prigodu koristimo da Vam zaželimo sretan Božić i  Novu 2020 godinu.

Stranica